Nieuws/Buitenland
482937
Buitenland

Zweden wil noodsteun van EU om vluchtelingen

STOCKHOLM - Zweden wil noodsteun aanvragen van de Europese Unie om te helpen bij de grote instroom van asielzoekers in het land. Dat heeft de regering donderdag gemeld.

"De situatie is uiterst gespannen", zei de minister van Werkgelegenheid, Ylva Johansson. "We hebben besloten dat het Zweedse migratieagentschap EU-fondsen en noodhulp aanvraagt van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds."

Het agentschap voorspelt dat dit jaar 190.000 asielzoekers naar Zweden komen, een verdubbeling van het record uit het begin van de jaren negentig. Zweden heeft de EU gevraagd om een deel van de vluchtelingen naar andere lidstaten te verplaatsen.

Ook het Zweedse ministerie van Migratie trok donderdag aan de noodrem. Het zei niet langer te kunnen garanderen dat er huisvesting voor vluchtelingen is. Het Migratieagentschap gaat nu uit nood zelf vijftig asielzoekers opvangen in de receptie van zijn gebouw. "Het probleem is dat het aantal asielzoekers sneller stijgt dan we accommodatie kunnen regelen", zei de minister van Migratie, Morgan Johansson.