Nieuws/Binnenland
483031
Binnenland

De Telegraaf vindt 'zoektgeraakt' schilderij

Voorschoten - In museum Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten werd vanochtend het beroemde schilderij ‘Schaatsers bij een Hollandse stad’ van Andreas Schelfhout gepresenteerd.

Tot 1913 hing dit schilderij in dit kasteel maar werd toen verkocht en was bijna honderd jaar zoek. In 2010 werd het werk op een veiling door een Engelsman gekocht en hij verkocht het weer aan Jef Rademakers, die de grootste particuliere verzameling van Nederlandse en Belgische romantische meesters uit de 19 eeuw bezit. Hij  verkocht het werk onlangs voor bijna een miljoen euro aan het museum.

De Telegraaf heeft tijdens de presentatie onthuld waar het schilderij zich al die jaren  bevond. Dit is te danken aan een brief van mevrouw J.J. Stofberg-Bijtel uit Heemstede.

Zij vertelt dat haar grootvader prof. Dr. Hendrik Burger (1864-1957) het schilderij in 1913 op een veiling in Amsterdam kocht. Burger was een beroemde keel- neus- en oorarts.

Mevrouw Stofberg zegt: ,,Het doek hing jarenlang in de studeerkamer van zijn huis aan de Keizersgracht 317 in Amsterdam. Na zijn overlijden ging het schilderij naar mijn moeder, waar het in de eetkamer boven het buffet werd opgehangen. Uiteindelijk kwam het bij mij terecht en na haar overlijden moest het schilderij worden verkocht omdat de erfenis verdeeld moest worden. De koper was een Nederlander die aan de westkust van Amerika woonde. Daarna kwam het weer in Engeland en Nederland terecht. Ik heb altijd erg van dit schilderij genoten.”

Het kasteel toonde zich erg ingenomen met de informatie.