Nieuws/Buitenland
483094414
Buitenland

Stormloop op laatste editie van kritische krant Hongkong: ’Slachtoffer van tirannie’

Demonstranten in Hongkong.

Demonstranten in Hongkong.

HONGKONG - Inwoners van Hongkong proberen donderdag massaal de laatste editie te bemachtigen van de prodemocratische krant Apple Daily. Die verdwijnt na 26 jaar en zegt in een afscheidsboodschap een „slachtoffer van tirannie” te zijn.

Demonstranten in Hongkong.

Demonstranten in Hongkong.

In de wijk Mong Kok stonden in de vroege ochtend al honderden mensen in de rij om een exemplaar te verkrijgen. Zij scandeerden „Apple Daily, we zullen elkaar nog terugzien.” De krant was op sommige plaatsen in enkele minuten al uitverkocht.

De populaire tabloid moest de deuren sluiten na een confrontatie met de communistische autoriteiten. Die beschuldigen Apple Daily ervan zich in berichtgeving te hebben uitgesproken voor sancties tegen China. Dat zou strafbaar zijn op grond van de omstreden nieuwe ’veiligheidswet’ die door Peking recent is ingevoerd in de metropool.

Rekening bevroren

De autoriteiten arresteerden vorige week topmedewerkers van de krant en lieten bankrekeningen bevriezen. „Het is erg schokkend”, zei een 30-jarige vrouw die in een rij stond om een exemplaar te kopen. „Ze kunnen een beursgenoteerd bedrijf met deze veiligheidswet in twee weken ontmantelen.”

De krant komt na donderdag niet meer uit in Hongkong en ook de website ging uit de lucht. „Apple Daily is dood”, schreef de adjunct-hoofdredacteur aan de lezers. Het sluiten van de krant komt China internationaal op de nodige kritiek te staan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo