Nieuws
483096
Nieuws

Psychologe Roos Woltering: zoenen

Lang niet getongzoend? Begin er vandaag nog mee

GEEN - Als we verliefd zijn, tongzoenen we wat af. Daarna geven we ook nog kusjes, maar meestal keurig met de lippen dicht. Zonde, zegt psycholoog Roos Woltering: "Flink tongende partners zijn gelukkiger!"

French kissing, bekken, tongen, kussen, brommers kieken, zoenen. Tongzoenen is zo oud als de mensheid. En we doen het allemaal graag. Tenminste, die eerste 1,5 jaar van onze relatie. Want als de verliefdheid eenmaal geluwd is, bewaren we het echte werk meestal alleen nog voor tijdens het voorspel. De rest van de tijd zoenen we keurig met onze lippen dicht. Als je deze vijf weetjes over tongzoenen gelezen hebt, weet je precies wat je vanavond te doen staat.

1. Relatie

Zoenen is goed voor je relatie. In relaties waar zelfs na 1,5 jaar (zolang ben je gemiddeld verliefd) nog veel getongd wordt, zijn de partners een stuk gelukkiger. Zit je relatie in een dipje? Flink zoenen kan het vuur weer doen oplaaien. Al zoenend komen chemische stofjes vrij, zoals endorfine en oxytocine. Die stofjes geven je een gelukkig gevoel.

2. Culturen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat in wel 54 procent van de culturen romantisch zoenen (dus ook een keurige kus op de mond) gezien wordt als raar, ongepast en zelfs walgelijk. Dit wil overigens niet zeggen dat de meeste mensen zoenen vies vinden, de grootste culturen op de wereld zijn namelijk fan van de tongzoen.

--

De 9 kussen die we allemaal wel eens hebben gehad

--

3. Informatie

Wist je dat zo’n zoen je ontzettend veel informatie oplevert over de ander? Over zijn gezondheid, goede genen en of jullie een goed setje zijn. Allemaal informatie die volgens evolutionair psychologen verkregen wordt uit zo’n kus. Vooral vrouwen schijnen hiervoor een neus (lees: tong) te hebben. Een slechte eerste zoen kan ervoor zorgen dat een vrouw de benen neemt. Mannen hechten hier minder waarde aan.

4. Gezond

Zoenen is hartstikke gezond. Naast de spieroefeningen die je met je gezicht doet – je gebruikt 30 (!) spieren – remt zoenen de afgifte van stresshormonen af (terwijl andere geluksstofjes juist loskomen). Daarnaast is er onderzoek waaruit blijkt dat al dat uitwisselen van speeksel, en dus ziektekiemen, je immuunsysteem versterkt. Tijdens een tongzoen van 10 minuten worden namelijk 80.000 bacteriën uitgewisseld. Als je daar niet gezond van wordt…

5. Eerste zoen

Weet je het nog, die eerste kus die je van je partner kreeg? Ik wel, en wat zou ik dat moment graag nog eens over willen doen. De adrenaline gierde door mijn lijf en ik stond te trillen op mijn benen, vol passie en verlangen. Zo’n eerste zoen is zo’n bijzonder, romantisch en soms zelfs magisch moment. Hoe mooi zo’n eerst zoen kan zijn zie je in bovenstaand filmpje van Tatia Pilieva. Want ondanks dat het een reclame voor een kledingmerk betreft, blijft het wonderlijk mooi te zien hoe 20 mensen die elkaar nog nooit gezien hebben voor het eerst zoenen.

--

'We zoenen eigenlijk nooit meer'

--

Over Roos Woltering

Hi! Mijn naam is Roos Woltering, 35 jaar oud en ik woon met mijn man Chris en onze bijna-kleuter Jack en bijna-peuter Lucy in Utrecht. Ik ben psycholoog en carrièrecoach, en daarnaast adviseer en train ik bedrijven op het gebied van diversiteit en verandering. Meer weten? Check www.rooswoltering.nl.

Een vraag voor mij? Mail me op oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Vraag voor Roos Woltering'.