Nieuws
483261
Nieuws

Ministerie raadt reizen Sharm al-Sheikh af

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond aangepast. Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden. Nederlanders die al ter plaatse zijn, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie. Volgens het ministerie staan momenteel 408 Nederlanders geregistreerd in Sharm al-Sheikh.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en de overheid wachten op de uitkomsten van een Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie van het vliegveld van Sharm al-Sheikh en maken dan een nieuwe afweging. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagavond bekendgemaakt. De eerste Nederlandse vlucht naar Sharm al-Sheikh staat gepland voor zondag.

Het besluit volgde na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, luchtvaartmaatschappijen en met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de vliegtuigcrash van zaterdag in Egypte. Ook was er contact met de Britse autoriteiten.

Woensdag meldden de Britse autoriteiten dat het toestel met Russische toeristen mogelijk is neergestort door een explosief en ze stuurden experts om de veiligheid van het vliegveld in Sharm al-Sheikh te analyseren. Het verongelukte toestel steeg daar, aan de zuidkust van het schiereiland de Sinaï, op. Het was op weg naar Sint-Petersburg, maar stortte niet lang daarna neer. Alle 244 inzittenden van de Airbus A321 kwamen om het leven.