Nieuws
483282
Nieuws

Opnieuw koerscrash VW

Autobouwer VW maakt woensdag opnieuw een schuiver op de beurs, nu blijkt dat er ook fouten zijn gemaakt met metingen van CO2-uitstoot bij benzineauto's.

Kort na opening stond het aandeel op de Duitse beurs tot wel 10% lager, en dook daarbij zelfs onder de 'magische grens' van €100. Ter vergelijking: in maart dit jaar piekte de koers van VW nog ruim boven de €255.

Later herstelde de koers enigszins, maar het aandeel stond rond tien uur nog altijd dik 7% in het rood.

Lees al het nieuws over 'Dieselgate' in het VW-dossier

Dinsdagavond meldde VW onregelmatigheden in de meetapparatuur van CO2-niveaus in mogelijk honderdduizenden (benzine-)auto's. Dat betekent dat het concern nog eens 800.000 wagens terugroept naar de garage.

Verder wordt de verkoop van dieselmodellen van de Porsche Cayenne voorlopig gestaakt in de VS. De Cayenne is de SUV en tevens het pronkstuk van de fabrikant van luxe bolides.

VW heeft over het derde kwartaal een last genomen van €6,7 miljard. Dat geld is opzij gezet voor terugroepacties en reparaties aan auto's. Maar inmiddels circuleren al bedragen van tientallen miljarden die VW zou moeten gaan ophoesten, als overheden en bedrijven schadevergoedingen gaan eisen.

In heel Europa gingen autobedrijven aan de beurs omlaag: Peugeot verloor 2,4%, Renault zakte 1,9%, BMW verloor 2,5% en Daimler raakte 2,7% beurswaarde kwijt.