Nieuws/Binnenland
483311
Binnenland

Uitbuiting ouderen 'ernstig en triest'

MIDDELBURG - Ouderenbond ANBO noemt de vermeende verduistering van twee ton door twee 'mantelzorgers' met als gedupeerde een laagbegaafde 85-jarige man uit Middelburg 'ernstig en triest'. Volgens een woordvoerster worden jaarlijks duizenden ouderen financieel uitgebuit, maar komt het in deze mate eigenlijk nooit voor.

Dinsdagochtend werden Middelburgers Vincent de R. (40) en zijn vrouw Femke (38) van hun bed gelicht, omdat ze ervan worden verdacht een plaatsgenoot in anderhalf jaar tijd 200.000 euro afhandig te hebben gemaakt. Zij ontfermden zich als mantelzorgers over de Zeeuw, waardoor zij de financiële huishouding konden overnemen. Tegelijkertijd lieten ze hun slachtoffer onverzorgd, ondervoed en berooid achter in zijn huis. Dit zorgde voor argwaan bij zijn directe buurvrouwen, die de politie hierover waarschuwden.

De voorlichtster van het ANBO: ,,Dit gaat heel erg ver. We zien vaker dat mensen financieel worden uitgebuit. Maar het is heel treurig dat deze man ook daadwerkelijk nog eens is verwaarloosd door die zogenaamde mantelzorgers." Ze noemt de meldingen van de buurvrouwen van de gedupeerde bij de politie 'alert'. ,,Samen met de overheid proberen we mensen bewust te maken van het feit dat ouderenmishandeling en financiële uitbuiting onder onze neuzen afspeelt."

De raadsman van Femke de R. laat weten dat zij en haar man Vincent voorlopig in alle beperkingen vast zitten. Dat betekent dat de verdachten alleen met hun advocaten en de politie mogen praten. De advocaat van de vrouwelijke verdachte kan hier niet over naar buiten treden.