Nieuws
483313
Nieuws

Opgewekt ING helpt AEX vooruit

De Amsterdamse beurs hield woensdag bij het slot een bescheiden winst in handen. De melding van Fed-president Janet Yellen om de deur naar een rentestap in december open te houden, temperde tegen het einde van de handel het enthousiasme bij beleggers. Bij de hoofdfondsen werden ING en Wolters KLuwer beloond voor de getoonde resultaten.  ArcelorMittal, DSM en Delta Lloyd waren uit de gratie.

De AEX-index eindigde 0,4% hoger bij een stand van 468, 84. Rond de lunch stond er een dagtop van ruim 472 punten op het koersbord. De AMX-index ging eveneens 0,4% vooruit naar 697,84 punten.

In Frankfurt noteerde de DAX 1% lager , de index werd omlaag getrokken door nieuw autoleed. Volkswagen zakte direct 8,4% tot ruim onder €100, tegen €250 dit voorjaar, na nieuwe fouten die het concern naar eigen inschattingen nog eens €2 miljard kunnen kosten.  Lees hier alles over het drama bij VW

De beurs in Londen klom 0,4%. Marks & Spencer deed goede zaken na verhoging van zijn jaardoelen en besparingen 3,8% hoger.

In de late middaghandel werd de kooplust onder beleggers een halt toegeroepen nadat Janet Yellen, de hoogste baas van de Fed, bij een hoorzitting in het Congres benadrukte dat alle opties nog op tafel liggen bij de laatste beleidsvergadering van de Fed in december.

Eerder op de dag zat de stemming er goed in nadat ECB-voorzitter Mario Draghi de voorgaande avond tijdens een speech herhaalde klaar te staan om het economische klimaat in de eurozone verder te gaan ondersteunen. "In de markt was eerder deze week nog aarzeling opgetreden dat een uitbreiding van de monetaire verruiming in december er mogelijk toch niet zou kunnen komen, stelt Emile Cardon, econoom bij Rabobank." Een lichte versnelling van de economische groei in de eurozone droeg eveneneens bij aan de hogere koersen. Cardon wijst er op dat ondermeer de EU-landen Spanje, Italië en Frankrijk redelijk in het meting van Markit redelijk goed uit de bus kwamen, waardoor de vrees enigszins verdween dat de Chinese achteruitgang Europa blijvend zou treffen. 

Het banenrapport van salarisverwerker ADP, een voorproefje op de officiële Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op vrijdag,  had weinig impact op de stemming. Het aantal nieuwe banen in de private sector in Amerika kwam in oktober iets lager uit dan een maand eerder, maar was wel beter dan verwacht. Cardon meent dat de Federal reserve (Fed) de komende cijfers over van de arbeidsmarkt en de loonontwikkeling in de VS sterk zal laten meewegen bij het bepalen van het rentebeleid. "De kans is nog steeds groot dat de Fed in december bij het rente besluit het belangrijkste tarief met een kwartje gaat verhogen, tenzij de economische cijfers flink gaan tegenvallen." Wall Street deed vanmiddag een stapje terug.

De Rabo-econoom gaat er van uit dat richting het einde van het jaar er na de inhaalslag sinds begin oktober nog meer in het vat zit voor de koersen. "Het is momenteel een ideaal klimaat voor aandelenbeleggers onder meer doordat er nauwelijks andere alternatieven zijn en de recente macrocijfers uit China de zorgen over een harde landing hebben gedempt. " 

Resultaten ING omarmd

In de AEX kregen de resultaten van ING een mooi onthaal. Het financiële concern voegde 2% toe aan het vorige slot. ING boekte in zijn derde kwartaal een hogere winst dankzij de aantrekkende Nederlandse economie.

NN Group dat ook de boeken open deed, boekte 1,5% winst. KBC verhoogde in een reactie zijn koersdoel naar €35, de analisten handhaafden hun koopadvies.

Wolters Kluwer kreeg flink applaus na de presentatie van de trading update over de eerste negen maanden van dit jaar. Het mediaconcern ging aan kop en koerste 2,2% hoger. SNS Securities verhoogde het advies voor de uitgever van 'houden' naar 'accumuleren' en het koersdoel van €29 naar €35.

Zwaargewicht Shell ging 0,4% vooruit in navolging van Amerikaanse branchegenoten die dinsdagavond in de lift zaten dankzij een forse opleving van de olieprijs. Tankopslagbedrijf Vopak won nog eens 1,6%. ASML kreeg er ook 1,6% bij.

DSM deed een forse stap terug en verloor 4% na een weinig verrassende strategie update. Het fijnchemieconcern kondigde aan om structureel €200 tot €250 miljoen te besparen bij de voedingsmiddelendivisie Nutrition en bij Performance Materials.  ArcelorMittal belandde na het slotbel in de achterhoede met een aderlating van 4,9%.

Philips ging zonder duidelijke aanleiding met 0,7% terug. Altice moest 3,3% afstaan. Delta Lloyd zag 4,2% van de koers verdampen.

Bij de middelgrote fondsen won Fagron 2,7%, nadat het dinsdag nog fors werd afgewaardeerd door beleggers. Voor Aperam werd 2,2% meer betaald.

Koploper SBM Offshore profiteerde van goed nieuws uit de oliesector en pluste 3,6%. Fugro stond met een koerswinst van 2,2% ook boven in de winnaarslijst.

PostNL werd 1,5% meer waard. Air France KLM steeg 0,2%. De topman van de luchtvaartcombinatie meldde zowel voor Air France als KLM een toenemend operationeel resultaat voor heel 2015 te verwachten.

Galapagos (+2,1%) strikte de stamcelprofessor Mummery van het Leids Universitair Medisch Centrum als bestuurder.

Bouwer Heijmans dook 8,1% omlaag na een teleurstellend tussentijds bericht heftig. Volgens KBC blijft de infrastructuurtak nog wel enige tijd een zorgenkindje bij de bouwer.

Volg het gratis seminar op DFT met beleggingstips komende donderdag. Schrijf hier in.