Nieuws/Binnenland
483334
Binnenland

Asielzoekers beloven Vluchtbank te verlaten

AMSTERDAM - Een groep van zestig uitgeprocedeerde asielzoekers verlaat voor zondag 15 november 14.00 uur het kantoorpand op het bedrijventerrein in Sloterdijk dat ze eind oktober kraakten. Dit zijn ze overeengekomen met de eigenaar van het pand, Rabobank Pensioenfonds, in de aanloop naar een kort geding dat woensdag diende bij de rechtbank in Amsterdam.

Advocaten van beide partijen sloten vooraf een overeenkomst waarin staat dat de groep binnenkort vrijwillig vertrekt, zegt een woordvoerster van de actiegroep Wij zijn hier. Daarop besloten de krakers van de zogeheten Vluchtbank woensdag niet naar de rechtbank te gaan.

De zestig mannen uit Somalië, Libië, Soedan, Eritrea en Ethiopië kraakten het pand op zondag 25 oktober door de nooduitgang te forceren. Eerder verbleven ze in de Vluchtgarage in Amsterdam Zuid-Oost en de Vluchttoren in Nieuw-West.

De eigenaar heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en spande een kort geding aan om het pand te laten ontruimen. Het kantoorpand mist de benodigde voorzieningen zoals genoeg toiletten en douches.

De groep heeft "geen idee" wat de volgende verblijfplaats in de stad wordt. De asielzoekers willen geen gebruikmaken van de nachtopvang van de gemeente, de zogeheten bad, bed en brood-voorziening, omdat ze dan overdag op straat moeten leven.