Nieuws
483346
Nieuws

Bitcoin krijgt weer vleugels

AMSTERDAM - De virtuele munt Bitcoin was de afgelopen maanden een beetje uit de spotlights verdwenen, maar stiekemweg krijgt de koers weer vleugels. Wat heet: deze maand alleen al is de bitcoin zo'n 50% duurder geworden.

Rond vier uur stond de 'cryptomunt' op circa $483, nadat de koers eerder op de dag nog boven de $500. Eind oktober stond de munt nog op pakweg $323. Overigens nog ruim onder de koers van eind 2013, toen een bitcoin voor $1100 verhandeld werd. De koers stortte in nadat bitcoinbeurs Mt. Gox failliet ging.

De koers van bitcoin sinds begin dit jaar (klik hier voor een vergroting):

Marktvorsers noemen meerdere verklaringen voor de forse koersstijging. Zo komt er de laatste tijd veel vraag vanuit China. De Chinese handel in bitcoins ligt de laatste twee weken twee tot drie keer zo hoog als gemiddeld, zei Brendan O'Connor van bitcoin broker Genesis tegen Business Insider.

Dat zou te maken kunnen hebben met restricties die de Chinese overheid heeft ingesteld op de hoeveelheid geld die inwoners kunnen opnemen in het buitenland. Dat zou de interesse voor de digitale munt aanwakkeren. Maar er gaan ook verhalen over een piramidespel in China, waar bitcoins bij gebruikt worden.

Daarnaast wijzen analisten erop dat de bitcoin simpelweg meer geaccepteerd raakt. Aanvankelijk werd de munt vooral gezien als een obscuur betaalmiddel. Maar inmiddels raken steeds meer analisten ervan overtuigd dat - met name de technologie achter - de munt daadwerkelijk een verandering teweeg kan brengen in het betalingsverkeer.