Nieuws/Binnenland
483374
Binnenland

GBB: eerste stap naar herstel vertrouwen

ZEERIJP - De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het plan van Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, een eerste stap in het herstel van het vertrouwen van de Groningers. Dat zegt secretaris Dick Kleijer woensdag in een reactie.

De GBB is vooral blij dat de NAM op een grotere afstand van de schadeafhandeling komt te staan. "We willen dat bewoners baas blijven over eigen woning. Nu er een arbiter komt, lijkt het erop dat de NAM niet meer bepaalt. Maar we moeten eerst zien hoe het precies wordt ingevuld."

Volgens Kleijer ligt er nu een plan met een brede aanpak. "Het is een eerste goede stap, maar er zitten nog haken en ogen aan. Daarover willen we met Alders onderhandelen", aldus Kleijer.

De GBB wil zich als belangenclub blijven opstellen als gesprekspartner van Alders. "Maar we gaan niet praten om te praten en willen dat onze voorstellen serieus worden genomen. We blijven dit hele proces kritisch volgen."

Oorzaak

Volgens de GBB is het zaak dat het plan van Alders snel door minister Henk Kamp wordt goedgekeurd. "Hij moet zich verbinden aan dit plan en de oorzaak van de ellende aanpakken. De gaskraan moet verder dicht om de veiligheid te garanderen."

Dinsdag liet de GBB nog weten sceptisch te zijn over de rol van Alders, zijn mogelijke plan en of ze met de coördinator in gesprek wil blijven. "Sceptisch blijven we door alle ervaringen van de laatste jaren altijd."