Nieuws/Binnenland
483380
Binnenland

Boosheid over straf voor kruisschoppende hockeyer

AMSTERDAM - Een jeugdspeler van de Amsterdamse hockeyclub Xenios die vorige maand een scheidsrechter in zijn kruis schopte, is geschorst voor negen wedstrijden. Verder mag de jongen niet meer actief zijn als trainer en heeft hij een taakstraf gekregen.

De club van de scheidsrechter, hockeyvereniging HV De Terriërs uit Heiloo, is echter ontevreden over de straf. De vereniging beraadt zich op nadere stappen, zegt voorzitter Wytze van der Meer tegen Dichtbij.nl: "Het gaat ons er niet om om een jonge jongen van het veld te krijgen, we maken ons zorgen om het voorbeeld dat gesteld wordt. Wij willen dat er een duidelijk voorbeeld wordt gesteld dat dit niet kan. Juist in de hockeysport, die wat dit soort incidenten betreft nog een soort van maagdelijkheid had, is dit hard aangekomen."

Media-aandacht

Volgens Xenios heeft de jeugdspeler "in een opwelling, vanuit een afwerende reactie" de scheidsrechter in het kruis geschopt en heeft hij spijt. Bovendien is de jongen ook "deels gestraft door de media-aandacht", iets wat ook de Koninklijke Nederlandse Hockybond stelde bij de strafbepaling.

De jeugdspeler schopte de scheidsrechter in zijn kruis na een opstootje waarvoor hij een rode kaart had gekregen. De arbiter had aangifte gedaan tegen de jongen.