Nieuws
483386
Nieuws

Nederlander niet voorbereid op pensioentekort

Voor een derde van de Nederlanders is de pensioenuitkering in de toekomst te laag voor de bestedingsruimte die zij beogen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) waarin de pensioentekorten en de gevolgen daarvan in kaart worden gebracht. Ook als de waarde van de eigen woning wordt meegerekend, heeft bijna een kwart nog steeds tekort.

De AFM wil met partners in en rondom de pensioensector in gesprek over het tekort omdat het impact heeft op het financieel welzijn van de hele samenleving.

Risico

Groepen die extra risico lopen op een pensioentekort zijn gescheiden mensen, zzp´ers, eigenaren van woningen die onder water staan en mensen tussen de 35 en 40 jaar. Ook arbeidsongeschikten en mensen die veel onder tijdelijke arbeidscontracten werken, lopen risico.

Uitstelgedrag

Dat men hier weinig tot niets aan doet, komt omdat het pensioen een complexe materie is, concluderen de onderzoekers. Daarbij spelen psychologische factoren mee, zoals uitstelgedrag en onderschatting van het probleem.

Naast informeren, zouden consumenten aangespoord moeten worden om in actie te komen. Bijvoorbeeld door hen op te roepen om hun financiële totaalplaatje bij pensionering in kaart te brengen. Daarbij zou er een online tool moeten komen waarin alle financiële producten op een plek in kaart worden gebracht.