Nieuws/Binnenland
483388
Binnenland

Opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vol

AMSTERDAM - De opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam raakt vol. Burgemeester Eberhard van der Laan verwacht binnenkort een beroep te moeten doen op omliggende gemeenten om overige asielzoekers een dak boven het hoofd te bieden, zei hij woensdag in de gemeenteraad.

Amsterdam biedt uitgeprocedeerde asielzoekers sinds eind december bed, bad en brood tussen 17.00 uur 's middags en 09.00 uur de volgende dag. Dit gebeurt op twee plekken in de stad. Van der Laan wil het aantal van 135 beschikbare plekken niet uitbreiden, zoals GroenLinks voorstelt, om een aanzuigende werking op asielzoekers te voorkomen.

"We zijn alert op de problemen, niemand mag op straat slapen, maar 135 is 135", zei Van der Laan. Nu de winter voor de deur staat verwacht de burgemeester dat binnenkort meer mensen zonder verblijfstatus aankloppen bij de opvanglocaties. "Ik verwacht eerlijk gezegd dat we over de 135 heen gaan. Dan gaan we een beroep doen op andere gemeenten."

Niet overdag

De eerste opvanglocatie ging eind vorig jaar open. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen er een warme maaltijd, de mogelijkheid om te douchen, een bed en een ontbijt. Tegen de zin van de asielzoekers mogen ze er niet overdag blijven.

Aanvankelijk was weinig animo voor de voorziening, maar sinds enkele weken zitten beide opvanglocaties in de stad behoorlijk vol. De voorziening van de gemeente biedt asielzoekers een alternatief voor een verblijf in kraakpanden.

Regels

Van der Laan vertelde efficiencymaatregelen te hebben genomen om het maximum aantal personen te kunnen herbergen. Door strakkere regels mag het tegenwoordig niet meer voorkomen dat bedden in drukke tijden onbeslapen blijven als mensen plotseling niet komen opdagen. Daardoor is er nog steeds plek.

Enkele weken terug bereikten beide locaties in de stad de maximum capaciteit toen onaangekondigd een extra groep van 35 vluchtelingen voor de deur stond. Omliggende gemeenten hebben al daadwerkelijk plekken aangeboden aan Amsterdam.