Nieuws/Binnenland
483393
Binnenland

IK EN MIJN BOOTJE

Echte Liefde blijkt te huur

Volgens een oud gezegde is liefde niet te koop, maar bij Hertzen Oost uit Uitwellingerga is zijn grote liefde wel te huur.

Hertzen werkte in de verzekeringen en besloot een stalen familieboot te bouwen, want zijn twee kinderen hadden het zeilen ontdekt. „Dan moet je elk weekend ergens anders op het water zijn en zie je dat een goed motorjacht een echt huis op het water is. Man, wat hebben we een hoop plezier met dit jacht gehad. Ik wilde niet zomaar een boot bouwen, het moest er een zijn waarvan kenners zouden zien dat het bijzonder was.”

Oost besloot zijn stalen jacht gejoggeld te laten bouwen, een ambachtelijke techniek waarbij de stalen platen aan de randen worden omgebogen. Hierdoor ontstaat een brede joggelnaad waarin de volgende plaat past. „Dat is niet alleen stoer en mooi, het casco wordt er ook extra sterk van. En al zeg ik het zelf, het is een heel mooi schip geworden en een ideaal moederschip voor onze zeilende kinderen. De kinderen zeilden in de Flitsklasse en we zijn jarenlang met onze boot naar de wedstrijden in het noorden van Nederland gevaren. In de vakanties gingen we naar België of het Wad op. Het is echt een superfijne en goed varende boot."

Na 18 jaar besloot Oost de verzekeringen vaarwel te zeggen en motorjachtenverhuurbedrijf Nautica in Uitwellingerga over te nemen. „Dan ben je zomer en winter 24 uur per dag aan het werk en komt er niet veel meer van zelf varen.” Daarom is de Lady Jacquelyn, genoemd naar Hertzen’s echtgenote, nu te huur. Vanaf 1000 euro per week kun je ervaren wat botenliefde is. Als je er maar zuinig op bent.

Ook in deze rubriek? Stuur een mailtje naar vaarkrant@telegraaf.nl onder vermelding van Ik en mijn bootje!