Nieuws/Binnenland
483395
Binnenland

INGEZONDEN BRIEF

,,Alleen luie of domme mensen krijgen het koud"

Op onze oproep voor tips rondom wintervaren kwam direct een reactie binnen van een zeezeilinstructeur. Hij refereert aan een mooi gezegde van de Lappen in Noord-Finland, een gezegde dat ook voor watersporters nuttig is.

,,Als zeilinstructeur op zee wil ik reageren. Wij varen het hele jaar door op de Noordzee. Tot het einde van het jaar is het Noordzee water nog relatief warm en, vooral s'nachts, is het redelijk te houden.

Natuurlijk wel met een lekkere biefstuk in mijn buikje, mijn termo-onderkleding aan en een warme muts en warme laarzen. Zoals de Lappen zeggen: "alleen luie of domme mensen krijgen het koud".

Vanaf januari tot en met sommige nachten in april kan het echt koud worden op zee. Een keertje met Oost 5 naar Vlissingen gevaren bij -4 begin maart. Toen werd praten na een uurtje of 3 buiten al moeizamer. Dus binnen het kacheltje aan. Elkaar in de gaten houden en warme thee is belangrijk.''

Want, als je koud wordt krijg je het heel moeilijk weer warm.

Dat zijn de tips. Verder is zo'n tripje in de winter best wel stoer. Je krijgt een dosis frisse lucht binnen. Je bent op het water en op bestemming snel de jachtclub in met een biertje aanschuiven, want er zijn altijd een paar andere zeilers net zo gek'', aldus Wout Boekhout, Zeilinstructeur Zeezeilschool Scheveningen.