Nieuws/Binnenland
483396
Binnenland

BOOTTEST SPOKER SALOON

Varend Jordaancafé

Tussen de genomineerde boten voor de Hiswa motorboot van het jaar 2016 prijs is één boot geselecteerd die niet in het rijtje van luxe jachten thuis lijkt te horen.

Het is de Spoker Saloon, een twaalf meter lange salonboot waarvan het eerste exemplaar als rondvaartboot wordt gebruikt, maar die ook geschikt kan worden gemaakt als 'open kuip kruiser' voor de pleziervaart. 

Brein

De Spoker is ontsprongen aan het brein van de familie van topzeiler Simeon Tienpont. De vader en oom van de America's Cup winnaar en recentelijk deelnemer aan de Volvo Ocean Race maakten de bouw van salonboot Heerlijckheid mogelijk en zijn zus leidt het bedrijf achter Spoker. Het gaat om een salonboot naar oud model, maar met materialen en technieken anno 2015.

Retrobootje

De retro gelijnde Spoker is ontworpen door Klaas Bes, vader van topzeilster Annemieke Bes. Met zoveel nautische achtergrond is de Spoker een goed doordachtschip. Bes heeft er voor gezorgd dat de klassieke lijnen zijn behouden en de boot niet van 'oud'  te onderscheiden is. Nico Tienpont: "Het mooiste commentaar dat wordt geroepen is dat ons bootje zo mooi geconserveerd is. Mensen geloven werkelijk dat het een oude salonboot is. Dan weet je dat ons retrobootje goed gelukt is."

Steile steven

Belangrijkste kenmerken van de circa 3 ton kostende Spoker zijn de steile steven en de brede rechte spiegel. Op het voordek is een kleine verhoging met aan weerszijden twee patrijspoorten voor de eigenaarshut met tweepersoons bed. Daarachter begint de mahoniehouten opbouw, waarbij de doorvaarhoogte tot 1,80 m beperkt is gebleven. Dat maakt alle vaarroutes door Amsterdam mogelijk.

Beperkt uitzicht

De bestuurder heeft in de stuurhut beperkt uitzicht, maar een achteruit camera compenseert het gebrek aan zicht naar achter. Bovendien heeft de chauffeur de beschikking over een stuurstoel in chesterfield stijl en dat is uniek in een plezierjacht. De instap voor passagiers is gemakkelijk en er is een opvallend ruime natte cel aan bakboord.

Getoogde ramen

Omdat de Heerlijckheid vooral als rondvaartboot wordt gebruikt is de indeling op horeca gericht. Met een bar aan stuurboord en comfortabele langsscheepse banken in rood pluche. Er komt door de getoogde ramen veel licht binnen en de koperen wandlampen  zorgen voor de sfeerverlichting. In het midden is een grote salontafel, waar de motor onder is verstopt. Het is een 52 pk viercilinder Vetus diesel die goed geïsoleerd, maar met behulp van veel tieraps in de krappe ruimte is gepropt.

Elke indeling

Het achterste gedeelte van de boot is gereserveerd voor een open kuip die met zijtent en roldak kan worden afgesloten. Door de ruimte en de bouw in aluminium is elke indeling mogelijk. Het knikspant casco zit goed in elkaar en al het mahoniehout is netjes verwerkt. En de sfeer in de boot is die van een gezellig café in de Jordaan.

Boegschroef

De bestuurdersplaats is comfortabel en de boot vaart zo gemakkelijk als een sloep. De hydraulische keerkoppeling zorgt er voor dat de aandrijving boterzacht inschakelt en door de motorplaats blijft de diepgang beperkt tot slechts 90 cm. De koersvastheid is dankzij een lange kiel goed en de draaicirkel beperkt zich tot twee scheepslengtes. Mocht er in krappere ruimtes gemanoeuvreerd moeten worden, dan kan de boegschroef te hulp schieten. Harder dan de rompsnelheid van 8,4 knopen (15,5 km/u) kan de 8 ton wegende Spoker niet. Dat hoeft ook niet, want met deze gezellige boot waan je je direct in minder jachtige tijden.

 Cijfer: 7,8

Scorebord:

Constructie                                      ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                       ***Afwerking                                         ***Vaareigenschappen                       ****Prijs / Kwaliteit                                ***

Technische Specificaties Spoker Saloon

Lengte over alles 11,95 m

Lengte waterlijn: 11,90 m

Breedte 3.10 m

Diepgang 0.90 m

Waterverplaatsing : 7.700 kilo

Prijs vanaf: ca. € 300.000

CE ontwerpcategorie c

Meer informatie: www.spoker.nl