Nieuws/Binnenland
483399
Binnenland

DAGBOEK AVONTURIERSECHTPAAR

IJskoud en toch bloedmooi

Het Duitse avonturiersechtpaar Harald en Silvia Paul reisde vorig jaar met hun Smelne vlet naar het Noorden van Canada. Voor de Vaarkrant sturen ze regelmatig een verslag vanuit het Hoge Noorden.

Harald en Silvia overwinterden vorig jaar in het pakijs en trotseerden kou, metersdikke sneeuw en het onverwachte bezoek van beren. Deze zomer verlieten ze in vliegende storm het Labrador gebied met het plan om verder noordwaarts te trekken. Maar opnieuw moesten zij vanwege het weer hun koers verleggen, ditmaal naar de Groenlandse Westkust. Vaarkrant.nl volgt de avonturen van de Duitse boswachter en zijn vrouw.

Groenland

Dik ijs, stormachtige wind en hevige sneeuwval teisterden ons toen wij in juni van dit jaar met de stalen Smelne vlet Gypsy Life onze overwinteringsplaats in Labrador aan de Oostkust van Canada verlieten.

Visa

Het plan van Silvia en mij was om naar het Zuiden te gaan, naar de grote Canadese meren. Maar door de explosief gestegen prijzen in Zuid Canada was dit financieel niet haalbaar. Ook de strike regels voor visa aan de Canadees-Amerikaanse grens speelde bij de beslissing om - ondanks het slechte weer - toch naar het Noorden te gaan, een doorslaggevende rol.

Enorm te keer

In het Noorden van Canada duurt de zomer maar vier maanden en zelfs in deze korte warme periode kan het weer enorm te keer gaan. Deze zomer hadden we eerst te maken met dagenlange dikke mist. Kort daarna boden enorme regengebieden om ons heen de zon geen enkele kans.

Zeer nadelig

Dit weer had een zeer nadelige invloed op de vaaromstandigheden, want het drijfijs dat vanuit het noordpoolgebied naar ons toe dreef kreeg bijna geen kans om te smelten. Daardoor blokkeerden enorme drijfijsvelden de kustgebieden. Zelfs de ervaren vrachtbotenkapiteins kwamen dit jaar in de problemen, waardoor veel overslagstations door de ijsvelden nauwelijks te bereiken waren.

Dapper

Toch ging de Gypsy Life dapper door naar het Noorden, totdat het natuurgeweld een bruut einde aan de trektocht maakte. Niet het ijs, maar de stormen maakten het ons onmogelijk om door het nauwelijks in kaart gebrachte rotsachtige gebied te varen. Ook de sterke getijdestromingen en de snelle afname van het daglicht dwongen ons om onze koers te verleggen.

Uitzichtloos

Om uit de uitzichtloze situatie te komen moesten we in het late najaar de levensgevaarlijke oversteek van de gevreesde Labradorzee ondernemen. Na vier dagen in wisselende windsterktes en daardoor ontstane steile zeeën als in een rollercoaster te hebben doorgebracht, bereikten we het westen van Groenland.

Bewonderen

Daar werden we ontvangen met storm, kou, besneeuwde bergtoppen, maar ook met stralende zonneschijn. De eindeloos lange fjorden bieden veel beschutte ankerplekken, een verademing voor de geteisterde bemanning. Dus gebruikten we deze periode met mooi weer voor het verkennen van–niet-in-kaart-gebrachte fjorden, het bewonderen van de imposante veelheid aan dieren en het genieten van de zonnige Groenlandse kou.

Hoge toon

Toch laten de orkanen nu al weer het tuig van de Gypsy Life op hoge toon klapperen. Steeds vaker sneeuwt het en daalt de temperatuur onder de -10. De winter staat nu echt voor onze deur.Het is nu onze uitdaging om een voor alle windrichtingen beschutte plek te vinden, waar het water maar lichtjes bevriest. Ook is het belangrijk om voor bevoorrading gemakkelijk per schip naar de nederzetting Qaqortoq te kunnen gaan.

Fjorden

Anders dan in het Canadese Labrador dalen de temperaturen hier 's winters niet plotseling tot recorddieptes. Aan de Westkant van Groenland wordt het meestal niet kouder dan min 20. Het wateroppervlak blijft meestal open en alleen de fjorden vriezen gedeeltelijk dicht.

Afgesloten

Voor ons is belangrijk om te weten welke plekken niet dichtvriezen om niet afgesloten te raken van het open water. Met onze jarenlange avonturierservaring in het hoge Noorden moeten we nu proberen om zonder schade aan mens en materiaal de komende winter te doorstaan. Tot in het voorjaar.

Lees HIER meer (in het Duits) over Halad en Silvia Paul