Nieuws/Binnenland
483400
Binnenland

Haneen Zoabi aan het woord bij alternatieve Kristallnachtherdenking

Omstreden spreker onder vergrootglas politie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie en de politie zullen aanwezig zijn bij de alternatieve Kristallnachtherdenking in Amsterdam om de omstreden Palestijnse spreker Haneen Zoabi te controleren.

Als het Israëlische Kamerlid van Palestijnse afkomst in haar toespraak over de schreef gaat, zal de politie direct ingrijpen. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan zojuist.

Zoabi is een omstreden lid van de Knesset, het Israëlische parlement, en een fervent pleitbezorger van de Palestijnse zaak. Onlangs riep zij haar volksgenoten op de recente gewelddadigheden in Israël te laten escaleren tot een ‘echte intifada’. Daarop gelaste de Israëlische premier Netanyahu een strafrechtelijk onderzoek naar de politica.

Onlangs is zij door enkele anti-Israëlische groeperingen uitgenodigd om tijdens de alternatieve Kristallnachtherdenking op 8 november, waar stilgestaan wordt bij het begin van de Holocaust, te spreken over racisme in Israël. Joodse organisaties zoals het Centraal Joods Overleg en het CIDI hebben hier hun afschuw over kenbaar gemaakt. De officiële Kristallnachtherdenking vindt een dag later plaats in de historische Portugese Synagoge in Amsterdam.

Haatimams

Wat Van der Laan betreft krijgt Zoabi dezelfde behandeling als haatimams en andere controversiële sprekers die mogelijk strafbare teksten zullen. Het is gebruikelijk in Amsterdam om sprekers vooraf geen strobreed in de weg te leggen, maar wel direct op te treden als er dingen worden gezegd die niet door de beugel kunnen. Zo is de belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar en kunnen de op anti-Israëlische bijeenkomsten veel gehoorde kreten zoals ‘dood aan de Joden’ ook niet door de beugel.

,,Bij strafbare uitingen wordt zo mogelijk direct en zichtbaar opgetreden’’, aldus Van der Laan. Het is nog niet duidelijk of de stad, net zoals bij de grote anti-Israëlische demonstraties in de zomer van 2014, ook een tolk zal sturen, die het Openbaar ministerie en de politie direct kan vertellen of de vrouw de grens overgaat.