Nieuws/Binnenland
483401
Binnenland

MARCEL VAN TRIEST OVER FOILEN

,,Kantelkielen werden destijds ook te extreem gevonden''

,,Het is nog veel te vroeg dag om te zeggen dat monohulls die op de oceaan foilen niet werken’’, zegt de bekende Nederlandse topnavigator Marcel van Triest. Van Triest begeleidt momenteel vanaf de wal de Banque Populaire, de enige foilende monohull die het nog wel goed doet in de Jacques Vabres.

,,Dit is de eerste wedstrijd ooit waarbij we verschil gaan zien tussen foiling en non-foiling boten. Maar vergeet niet; die foilende boten kunnen ook nog gewoon varen zonder foil. Zoals de Banque Populaire, de boot die ik begeleid, die vaart gewoon ook een flinke  tijd zonder te foilen. Maar toch, dit zijn allemaal nieuwe ontwikkelingen. Hiermee wil je in het begin wat behoudender gevaren, langzamer dan de vorige generatie boten, om dingen uit te proberen.

Niet altijd harder

Het is niet zo dat die foilende boten altijd harder gaan. Je hebt meer nat oppervlak, bij licht weer is het een nadeel. We denken dat het voordeel zo groot is dat het opweegt tegen de nadelen. Je kan je afvragen of je ‘s nachts met monohull singlehanded foiled wil varen. En toch, zonder foils gaat zo’n boot twintig knopen en in de juiste condities gaat íe 22 knopen. De verschillen zijn niet immens.  

Geen brug te ver

Foilen is de toekomst, dat kun je niet tegenhouden. Het is zeer zeker geen brug te ver. Er is voortdurend in de geschiedenis van het zeilen gezegd dat dingen te extreem zijn en niet kunnen. Kantelkielen, vleugelmasten en alleen ronde wereld racen; allemaal ideeen die volgens de critici te extreem waren. Het is ondertussen allemaal realiteit geworden.’’