Nieuws/Binnenland
483413
Binnenland

OM: 'spookjihadist' niet dood maar vermist

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft er in hoger beroep op aangedrongen om 'spookjihadist' Soufiane Z. toch terecht te laten staan. De rechtbank Den Haag besloot vorige maand de zaak tegen Z. te stoppen, omdat het onwaarschijnlijk is dat hij nog leeft. Het OM werd niet ontvankelijk verklaard.

Maar volgens het OM staat helemaal niet vast dat Z. dood is. Er is niet vastgesteld dat hij nog leeft, maar ook niet dat hij is overleden. De man, verdachte in het grote Haagse jihadproces, is volgens het OM een vermiste Nederlander waarvan het lichaam niet is teruggevonden en voor wie geen overlijdensakte is opgemaakt.

Volgens mediaberichten is Z. begin dit jaar omgekomen in Syrië. Sindsdien hebben familieleden noch overheidsdiensten ooit nog een levensteken van hem gekregen, liet zijn advocaat Bart Nooitgedagt aan de rechtbank weten.

Het OM stelt echter dat er geen sprake is van zekerheid. " Geen documenten, foto's, getuigenverklaringen of stukken waaraan wel de zekerheid van overlijden kan worden ontleend. Daarbij is de periode na het laatste levensteken van medio januari 2015 kort", aldus de aanklager. "Ook is niet uit te sluiten dat het overlijden door verdachte is geënsceneerd."

Z. kreeg bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad. Ook zijn broer Anis Z. staat terecht. Hij is waarschijnlijk nog steeds in Syrië.

De rechter beslist op 18 november over Soufiane Z.