Nieuws/Binnenland
483428
Binnenland

Psyche Jos de G. onder loep

DEN BOSCH - Deskundigen vinden het niet noodzakelijk dat Jos de G. (48), bij een bewezenverklaring van doodslag op en verkrachting van Nicole van den Hurk, tbs opgelegd krijgt. 

Dat concluderen psychiater Offermans en psycholoog Oudejans na onderzoek van de psyche van De G. Hun rapportages worden vandaag tijdens de tweede zittingsdag van het strafproces in de rechtbank in Den Bosch besproken.De deskundigen oordelen beiden dat de tbs-behandeling, die De G. in 2001 opgelegd kreeg voor een gewelddadige verkrachting, succesvol is geweest. Toen hij in 2014 werd aangehouden voor de moord op Van den Hurk, was hij met transmuraal verlof. De G. woonde zelfstandig buiten de beveiligde zone van de tbs-kliniek.Psychiater Offermans: "Ik zie een ontwikkeling in de persoonlijkheidsstoornis van ernstig naar mild." Volgens psycholoog Oudejans is die ontwikkeling 'indrukwekkend'. De G. zou meer gewetensremming hebben, meer controle, keuzevrijheid en minder destructief zijn. Ook gaat hij anders om met boosheid.

 

Wild uitgaansleven

De verdachte benadrukt in de jaren negentig een wild uitgaansleven geleid te hebben. „Ik deed het goed bij de vrouwtjes. Seks was voor mij als boodschappen doen”, zei hij maandag op de eerste zittingsdag.

Kort na de verdwijning van Nicole van den Hurk, op 6 oktober 1995, en precies een jaar later zou De G. vreemd gedrag hebben vertoond. Overstuur stond hij bij een ex-vriendin voor de deur. „Hij kon me niet vertellen wat er aan de hand was. Dat zou ik later wel begrijpen”, verklaarde zij later. „Ik had hem nog nooit zien huilen.”

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");