Nieuws/Binnenland
483431
Binnenland

PvdA wil kind korter in een politiecel

DEN HAAG - Minderjarige verdachten moeten korter worden opgesloten in een politiecel. Nu kan dit verblijf nog maximaal zestien dagen duren, maar de PvdA wil dat voor kinderen beperken tot hooguit drie dagen. Daarna zouden ze naar een inrichting voor kinderen moeten.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vindt het niet goed dat kinderen in dezelfde politiecellen als volwassenen zitten. De cellen zijn sober en er is weinig kennis bij het personeel voor de omgang met kinderen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Ook de Kinderombudsman en belangenorganisaties hebben kritiek op het lang opsluiten van kinderen in politiecellen. Ze vinden de maatregelen die eerder zijn getroffen niet voldoende.

Zestien dagen

In 2013 zaten er bijna 7000 minderjarige verdachten in een politiecel na een inverzekeringstelling. Kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar mogen daar maximaal negen dagen opgesloten worden; zestien- en zeventienjarigen ruim zestien dagen.

Justitieminister Ard van der Steur zal dit onderwerp bespreken met de politie en justitie. Recourt ziet het liefst dat het Wetboek van Strafvordering wordt aangepast met een onderdeel voor minderjarigen.