Nieuws/Binnenland
483452
Binnenland

'Holleeder wilde Endstra dood'

AMSTERDAM - De opdracht voor de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra was afkomstig van Willem Holleeder. Dat verklaarde getuige Hidir K. gisteren tijdens de derde dag van het strafproces tegen drie verdachten die de moord zouden hebben uitgevoerd op 17 mei 2004.

Hidir K. heeft die informatie van Ali T., een kennis die hem opzocht in de gevangenis en beweerde dat hij de trekker overhaalde. ,,Hij demonstreerde zelfs hoe hij het wapen vasthield.” Justitie ging er tot nu toe vanuit dat de in maart 2012 overleden Namik Abassov de schutter was. Van hem werd dna op het moordwapen gevonden.

Tegen Hidir K. vertelde Ali T. dat er drie schutters waren, ,,voor het geval de anderen zouden afhaken. Het mocht niet mislukken.” Dat waren Namik Abassov, Ali T. en Ziya G., die als vrouw vermomd was. De laatste is één van de drie verdachten in dit proces, maar hij zit in Turkije. De tweede verdachte is Özgür C., die volgens een andere bron van Hidir K., Murat K., de auto’s regelde die bij de liquidatie zijn gebruikt. Ook zou hij, samen met derde verdachte Ali N., voorafgaand aan de aanslag Endstra maandenlang hebben geobserveerd. De vermeende opdrachtgever Willem Holleeder moet later terechtstaan voor zijn rol bij meerdere liquidaties.

Hidir K. was zelf actief in het criminele circuit, en zat regelmatig achter de tralies. Hij zegt dat hij met de Criminele Inlichtingen Eenheid CIE ging praten omdat hij uit het milieu wilde stappen. ,,Ik was bang dat ze mij ook zouden omleggen. Ik wist te veel. Ik leek wel een magneet. Iedereen vertelde mij dingen.” In de zittingszaal zat hij met een pruik op in de getuigencabine, alleen zichtbaar voor de rechters en de verdachten en hun advocaten.  

Hidir K. blijkt zijn informatie over de Endstra-zaak vooral te hebben van Ali T. en Murat K. Volgens deze twee was verdachte Ziya G. de tussenpersoon tussen de groep uitvoerders van de liquidatie, en Holleeder. Özgür C. hoorde in de rechtszaal dat er ook plannen waren om hém te liquideren. Murat K. was kwaad op hem omdat Özgür C. de wapens die werden gebruikt bij de moord op Endstra, in de auto’s had laten liggen. Murat K. zat zelf in de gevangenis ten tijde van de moord, maar vreesde dat door ,,klungel” Özgür C. ,,de hele organisatie naar de knoppen zou gaan.”

Advocaat Nico Meijering vindt de getuige Hidir K. onbetrouwbaar. Hij wil precies weten op welk moment Hidir K. naar de CIE stapte.  

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");