Nieuws
483473
Nieuws

Bankendrama van Joris Luyendijk als balletfilm

De blogs over het bankendrama in de financiële crisis van Joris Luyendijk blijven maar inspireren. Over het wangedrag van bankiers die met risicovolle beleggingen voor de teloorgang van de sector vanaf 2007 zorgden is een balletfilm gemaakt.

Regisseuse Clara van Gool gebruikte de Banking Blogs die Luyendijk voor The Guardian schreef over de financiële wereld in Londen voor een ballet. Dit bankenballet is dankzij subsidie van het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds verfilmd.

'Voices of Finance', met tien dansers van onder meer het Nederlands Dans Theater en het Nationale Ballet, wordt op 27 december uitgezonden.

Ingrijpen bij banken

Luyendijks boek Dit kan niet waar zijn geeft een inkijkje in de overwegingen van bankiers tot handelaren in de Londense City. Het boek geldt als succesnummer bij uitgever Altas Contact.

Na jaren onderzoek in Londen stelde Luyendijk fors hogere kapitaaleisen bij banken en verzekeraars voor, die veel verder gaan dan de bestaande hervormingseisen van de toezichthouders. De politiek moet scherpere controles uitoefenen omdat het te complex geworden financiële systeem ondanks alle hervormingen de wereldeconomie opnieuw kan trekken, zo concludeerde hij.

Al het financiële nieuws in je mailbox? Meld hier aan