Nieuws/Binnenland
483475
Binnenland

Máxima straalt weer

Den Haag - Koningin Máxima is haar nierbekkenonsteking grotendeels te boven. ,,Het gaat stukker beter met me", zei een stralende Máxima vanochtend bij aankomst in het World Forum in Den Haag. Samen met de Deense prinses Mary arriveerde zij voor haar eerste afspraak nadat zij het staatsbezoek aan China moest afbreken.

,,Heel hartelijk dank voor alle steun", voegde de koningin nog eraan toe. De vrouw van de Deense kroonprins deed respectvol een stap opzij, terwijl de koningin sprak met de pers voor een muur van perscamera's.

De koningin en de prinses arriveerden samen bij de conferentie van de organisatie Woman's Shelters, die geweld tegen vrouwen bestrijdt over de hele wereld. ,,Nederland is er trots op om u te mogen verwelkomen", zei koningin Máxima in haar toespraak tegen het publiek uit meer dan honderd landen. ,,Een derde van de vrouwen in de Europese Unie kent fysiek of seksueel geweld uit eigen ervaring. Een donker geheim achter honderdduizenden voordeuren."

Minder zelfvertrouwen, slechtere concentratie, slechter presteren en slechtere gezondheid zijn het gevolg: ,,In Nederland worden de kosten van huiselijke geweld geschat op€450 miljoen per jaar."

Pasklare oplossingen zijn er volgens de koningin niet. Maar het helpt om over de ervaringen te praten, waarvoor een sfeer van vertrouwen nodig is, ook op het werk. ,,Een land dat hiermee voorop loopt, is Australië", sprak de koningin over het geboorteland van de Deense prinses Mary.

Namens haar eigen Mary Foundation, die het opneemt tegen alle sociaal isolement, bezoekt de prinses ook morgen nog de conferentie in Den Haag. Bovendien wordt ze morgen ontvangen voor een rondleiding bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De herstellende koningin Máxima heeft zondag pas weer een afspraak in haar openbare agenda. Dan is zij met koning Willem-Alexander in Londen, waar hij een krans legt voor de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.