Nieuws
483492
Nieuws

Uit hoeveel vlees en bloed bestaat de mens in de toekomst?

Frankenstein Festival

Zelf bestuurbare drones, medicijnen uit de 3D-printer en superslimme robots die ons werk overnemen. Het tempo waarin innovaties worden bedacht is ongekend hoog. We zijn trots op die extreme vindingrijkheid, maar we zijn ook bang om 21ste-eeuwse monsters van Frankenstein te creëren. En dat is nou net de thematiek van het Frankenstein Festival, 6, 7 en 8 november in Enschede.

Tijdens dit driedaagse, gratis toegankelijke, festival voor jong en oud krijg je een glimp te zien van een nieuwe wereld. De toekomst is al begonnen. Vliegen met drones, 3d-animaties door in een motion capture-pak te stappen, een pop-up cinema van Concordia, workshops en lezingen rondom kunst, technologie, innovatie en wetenschap, spannende wetenschappelijke experimenten en proefjes, demonstraties van hightech bedrijven… De tijd heeft niet stil gestaan.

"Niets zo pijnlijk voor de menselijke psyche als een grote en onverwachte verandering", schreef Mary Shelley bijna 200 jaar geleden in Frankenstein - or the modern Prometheus. In deze roman creëert wetenschapper Victor Frankenstein een levend wezen uit niet-levende onderdelen. Een echt mens - of een monster?

 

Het conflict tussen enerzijds de fascinatie en anderzijds de diepe angst voor de mogelijkheden van nieuwe technologieën is opnieuw razend actueel. Uit hoeveel vlees en bloed bestaat de mens in de toekomst eigenlijk nog? 'Hoe maak jij de wereld mooier?' is de vraag die aan alle deelnemers van het festival wordt gesteld. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen, mee te vinden en mee te denken. De bezoekers laten zich verwonderen, beleven de technologie en laten hun verbeelding prikkelen.

Het Frankenstein Festival vindt plaats in de Performance Factory in Enschede en wordt gepresenteerd door de Academie van Verbeelding - powered by Rijksmuseum Twenthe en ArtEZ studium generale in samenwerking met vele partners.

Locatie: Performance Factory, Hoge Bothofstraat 45, Enschede

Toegang: Gratis

 Meer informatie op www.frankensteinfestival.nl