Nieuws/Buitenland
483500
Buitenland

Oppositie kritiseert China-Taiwan-ontmoeting

TAIPEI - De Taiwanese oppositieleider Tsai Ing-wen heeft woensdag een geplande ontmoeting tussen de leiders van China en Taiwan sterk afgekeurd. Volgens hem is de ontmoeting schadelijk voor de democratie van het eiland.

President Ma Ying-jeou van Taiwan heeft zaterdag in Singapore een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Het kantoor van de Taiwanese president maakte dat dinsdag bekend. Het is de eerste ontmoeting tussen leiders van de twee landen sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949. Taiwan is een onafhankelijk land, maar China beschouwt het eiland als een afvallige provincie. Het wil dat Taiwan bij China terugkeert.

Volgens het kantoor van de Taiwanese president is het doel van zijn bezoek aan Singapore het handhaven van de wederzijdse vrede en het in stand houden van de huidige situatie. Er wordt niets getekend en er komt geen gezamenlijke verklaring, aldus het kantoor.

Volgens Tsai Ing-wen van de oppositionele Democratische Progressieve Partij (DPP) is "zo'n overhaaste en chaotische manier om het volk dat te laten weten, schadelijk voor de democratie van Taiwan". Een bijeenkomst van de leiders van beide kanten is een grote gebeurtenis, waarbij de waardigheid en de nationale belangen van Taiwan op het spel staan, zei hij.

De ontmoeting vindt plaats tijdens een politiek gevoelige periode in Taiwan. Over enkele maanden, op 16 januari, gaat de bevolking naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. China heeft in het verleden geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden, maar die pogingen mislukten telkens. In de peilingen heeft de pro-Chinese Nationale Volkspartij van president Ma een achterstand op de Democratische Progressieve Partij, die zich juist inzet voor onafhankelijkheid van China.