Nieuws/Binnenland
483525
Binnenland

NIEUWS

Eerste sessie nieuw zeiltrainingsprogramma

Er is afgelopen zondag een start gemaakt met een nieuw soort zeiltrainingsprogramma in Nederland. De eerste bijeenkomst vond afgelopen zondag plaats in Monnickendam.

,,Er is een gapend gat in zeilen tussen de mogelijkheden voor jeugdtalent en de doorstroomopties. Veel zeilers verlaten de sport als zij een jaar of 16 zijn'', aldus initiatiefneemster Fettje Osinga uit Utrecht, die jarenlang in Nederland watersportevenementen heeft georganiseerd en zelf ook deelneemt aan internationale zeilwedstrijden.

VoorbeeldHaar 'Keelboat Academy', zoals het door haar opgerichte programma heet, bestaat uit een opleidingstraject in gloednieuwe J/70’s voor jonge wedstrijdzeilers, naar het voorbeeld van het succesvolle programma in Nieuw Zeeland.

Waterland

Afgelopen zondag verzamelden 4 Nederlandse teams, 3 Duitse teams en een 4-tal jonge zeilers voor de eerste training in Monnickendam bij Jachthaven Waterland. Het was de eerste dag van een 8-tal trainingsdagen ter voorbereiding op de Eredivisie Zeilen en de Duitse variant, de Bundesliga. Uiteindelijk werd het programma zoals dat afgelopen zondag gepland stond, omgebogen: de dichte mist belemmerde de zeilers het water op te gaan.

Theorie en droog-zeilen

Na een introductie door J/Club, initiatiefnemer van de trainingsserie en eigenaar van de nieuwe vloot J/70’s, begon het programma met een uur uitstel. Wietze Zetzema, winnaar van de eerste editie van de Eredivisie Zeilen, nam de teams mee in zijn boot door middel van filmpjes, om toe te lichten hoe hun taakverdeling en handling aan boord verloopt.

Boothandling

Aansluitend gingen de teams zelf aan de slag: droogzeilen aan boord, om te kijken waar alles zit en wat de looproutes zijn en andere teams starten met een zogenaamd ‘play book’ voor de boothandling, onder leiding van Fettje Osinga zelf.

Jonge zeilers trotseren de mist

Even leek er gevaren te kunnen worden in de vaart bij het clubhuis, waar je in ieder geval nog de overkant kon zien: het jeugdteam van de Keelboat Academy ging onder leiding van Wietze de boot omvaren, gevolgd door het jonge team van Phoenixsee uit Duitsland. Voor de jonge zeilers was er toch nog wat vaartijd. Er ging zelfs een genaker ging omhoog in de smalle vaart van Monnickendam. Maar toen zakte ook de laatste wind weg en werd de mist alleen maar dikker. De dag werd afgeblazen en wordt later ingehaald.

Uitbreiding trainingsserie

De inschrijving voor de zondagserie liep zo snel dat besloten is dat er ook op zaterdagen gevaren gaat worden. Hiervoor zijn inmiddels al vier van de zes beschikbare boten bezet. Teams die ook willen trainen voor de Eredivisie Zeilen: stuur een mail naar jclub@keelboatacademy.com om aan te melden!

Voor meer informatie klik hier