Nieuws
483530
Nieuws

VUmc verzorgt borstvoeding voor alle vroeggeborenen

Remke kolft voor de moedermelkbank: 'Ik had melk genoeg'

Vanaf vandaag krijgen alle baby’s op de neonatologieafdeling van het VUmc moedermelk. Vroeggeboren baby’s van wie de eigen moeder geen melk kan geven, krijgen dit van donormoeders via de eerste moedermelkbank van Nederland.

In 2011 begon het VUmc met een testcase waarbij ze melk van donormoeders gaven aan 400 vroeggeboren baby’s. De test moest uitwijzen of baby’s die moedermelk krijgen via een donor beter beschermd zijn tegen infecties, dan zij die poedermelk krijgen.

„Een belangrijk verschil is dat de melk die van poeder gemaakt wordt, dierlijke en plantaardige vetten bevat, die niet goed door de onderontwikkelde maag en darmen van vroeggeboren kindjes wordt opgenomen. Hierdoor krijgen ze onvoldoende van de benodigde groeistoffen binnen”, legt neonatoloog Harrie Lafeber uit.

'Ik had melk genoeg...'

Op dit moment is er een groep van zestig vrouwen die aan dit initiatief meewerken. Van deze groep zijn er altijd 25 vrouwen die tegelijk actief doneren. Samen zorgen zij voor voldoende melk om de hele afdeling neonatologie te kunnen voorzien. Eén van die vrouwen is Remke Kaspers (34). Twee maanden geleden werd haar zoontje Fedor geboren.

„Ook na de geboorten van mijn dochters Marise (5) en Eleanor (3) heb ik melk gedoneerd. Ik had genoeg melk en ook het kolven was geen probleem.”

Helpen

Wanneer zij haar melk bij de bank doneert, weet zij niet bij welke baby het terecht komt. „Dat vind ik niet belangrijk. Ik doe het om te kunnen helpen. Ik vind het mooi dat ik een moeder kan steunen die zelf niet voldoende melk heeft voor haar kindje. Het is voor mij een kleine moeite. Wanneer ik Fedor aan de ene borst heb, kolf ik aan de andere. Zo nu en dan doe ik het ook nog tussendoor.”

Lees het hele verhaal hier.