Nieuws
483553
Nieuws

'Mogelijk korting bij aanschaf VW-diesel'

WOLFSBURG (AFN) - Volkswagen gaat Duitse klanten mogelijk korting geven als zij hun diesel met sjoemelsoftware komen inruilen voor een nieuw model. Dat zou goedkoper zijn dan een reparatie, meldde persbureau DPA zondag op basis van bronnen rond de autofabrikant.

Volkswagen gaf recent aan dat het 8,5 miljoen auto's terughaalt nadat het concern had bekend software te hebben geïnstalleerd waarmee auto's schoner uit tests kwamen dan ze in feite waren.

In Duitsland haalt het bedrijf 2,4 miljoen auto's terug. Volgens DPA betekent dat 1100 stuks per dealer en duurt de reparatie anderhalf uur per auto. Bij een flink aantal is bovendien meer nodig dan alleen aanpassingen aan de software, resulterend in hoge reparatiekosten. Volkswagen heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet voor het schandaal.

Bild am Sonntag meldde op basis van bronnen dat het schandaal weer een ingenieur de kop lijkt te kosten. Hanno Jelden, die in 2007 de sjoemelsoftware programmeerde, zou enkele dagen geleden op non-actief zijn gezet. De rol van Jelden in de zaak wordt volgens de krant ook bestudeerd door de openbare aanklager in Braunschweig.