Nieuws
483555
Nieuws

’Wij hebben de auto’s gewoon hard nodig’

Politie houdt vast aan VW-diesels

Leusden - Terwijl Volkswagen-importeur Pon de levering van sjoemeldiesels officieel heeft stilgelegd, neemt de politie ze als enige nog wél af.

Bijna dagelijks worden nog splinternieuwe VW’s met de veelbesproken EA 189-motor bij de politie in het wagenpark opgenomen. „En dat zal voorlopig ook blijven gebeuren”, reageert Helma Huizing van de Nationale Politie.

„Als er een leveringsstop zou komen voor politievoertuigen kan de uitvoering van onze taken in het gedrang komen”, zegt ze. „Wij hebben de voertuigen gewoon heel hard nodig om ons werk goed en veilig te kunnen uitvoeren. En als dat moet gebeuren met deze sjoemeldiesel, dan is dat maar zo…”

Lichting

Pon bevestigt de gang van zaken. „We doen dit vanwege het algemeen belang”, stelt woordvoerder Jacques Geijsen.

Volgens de importeur zullen de politievoertuigen bij de eerste lichting auto’s horen die komend jaar naar de garage teruggaat voor nieuwe software. Met andere programmatuur moeten 160.000 in ons land rondrijdende VW’s, Audi’s, Seats en Skoda’s weer legaal worden. In totaal moeten duizenden Volkswagens van de politie terug.

De VW-importeur vroeg de grote klant een lijst samen te stellen van voertuigen die betrokken zijn bij ’dieselgate’. Dat verzoek heeft het korps naast zich neergelegd omdat het te veel tijd kost. „Pon moet de terugroepactie zelf maar coördineren”, aldus de politie.

De politie rijdt bijna alleen nog maar Volkswagen. Dat is het gevolg van een omstreden aanbestedingstraject dat jaren geleden werd ingeslagen.

De eisen waren dusdanig dat alleen VW hieraan kon voldoen, waardoor de Nationale Politie zich aan één merk overleverde. In totaal ging het om een order van 12.500 wagens, variërend van onder meer de Polo, Golf, Transporter, Touran, Touareg tot de Passat. De afgelopen jaren zijn regelmatig politiemensen op non-actief gezet omdat er sprake zou zijn geweest van corruptie bij het aankopen van VW’s.

Nog altijd is de Rijksrecherche bezig met een diepgravend onderzoek naar de gang van zaken. Het leidde er al wel toe dat de toenmalige minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vorig jaar het contract ter waarde van een half miljard euro met de autoleverancier opzegde.