Nieuws/Buitenland
483559
Buitenland

Dertig dagen noodtoestand op Maldiven

MALE - De regering op de eilandengroep Maldiven heeft de noodtoestand uitgeroepen voor dertig dagen. Dat gebeurde na de vondst van een hoeveelheid wapens en explosieven, aldus lokale media.

De veiligheidsdienst ontdekte daarbij plannen om het wapentuig te gebruiken. Over twee dagen staan massademonstraties op de eilandengroep in de Indische Oceaan op het programma, georganiseerd door de oppositiepartij MDP.

President Abdulla Yameen zette op advies van de nationale veiligheidsraad zijn handtekening onder het decreet voor de noodtoestand die woensdag rond het middaguur (plaatselijke tijd) ingaat. De aangekondigde demonstraties moeten waarschijnlijk worden afgeblazen omdat de vrijheid om actie te voeren door de noodtoestand wordt beperkt.

Eind september was er een explosie op de speedboot van de president. Volgens de regering was die explosie veroorzaakt door een bom. De Amerikaanse FBI verklaarde later na onderzoek dat van een bom geen sprake was. De vicepresident van de eilandengroep werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. De president bleef bij de explosie ongedeerd maar twee anderen raakten gewond.