Nieuws
48359437
Nieuws

OM eist in hoger beroep 12 jaar cel tegen oud-profvoetballer

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen twee broers, van 35 en 38 jaar oud, vanwege het neersteken van twee mannen, van wie er een overleed. In 2018 legde de rechter de twee broers al twaalf jaar celstraf op. Een van de twee broers is een voormalige voetballer die onder meer bij FC Twente, PEC Zwolle en Cambuur heeft gespeeld. Het tweetal ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Op 4 augustus 2017 krijgen de broers uit de gemeente Enschede ruzie met twee broers in een café in Reutum. Na de ruzie in het café pakken de twee verdachten volgens de advocaat-generaal van het OM twee messen uit de keuken van het café, daar steken ze de andere twee mannen afkomstig uit Winterswijk, mee neer. Een 22-jarige man komt om het leven en zijn drie jaar oudere broer raakt zwaargewond.

Op de messen is dna aangetroffen van de twee verdachten en er zit bloed op van de slachtoffers. Ook is er bloed van het overleden slachtoffer op de kleding van de 38-jarige verdachte aangetroffen. Getuigen zouden ook hebben verklaard dat ze zagen dat de mannen de messen pakten en dat ze „allebei wild waren.”

De broers zouden „nauw en bewust” hebben samengewerkt in het verwonden van de slachtoffers, stelt het OM. De verdachten ontkennen alles en legden pas kort voor het hoger beroep een verklaring af. Daarin stelde de 38-jarige verdachte dat het slachtoffer juist het mes bij zich had. „Dat is voor de nabestaanden heel wrang om te moeten horen”, aldus de advocaat-generaal.

’Niet bewust gestoken’

Volgens RTV Oost zijn de verdachten profvoetballer Ruud ter Heide en zijn broertje. „Ik heb niet bewust gestoken”, zegt Ruud volgens de regionale omroep woensdag bij de behandeling van zijn hoger beroepszaak.

Volgens Ter Heide heeft hij het slachtoffer bij de worsteling mogelijk in zijn rug geraakt met het afgepakte mes. „Het zou kunnen dat dat is gebeurd.”

’Steek van je af, steek van je af’

Volgens de RTV Oost is de noodoproep afgespeeld in de rechtszaal. Op de achtergrond zou zijn te horen geweest hoe iemand zei ’Hij steekt gewoon die gek. Hij heeft me gestoken Overal is bloed’. Ook een andere uitspraak was te horen, en waarschijnlijk uitgesproken door één van de verdachten: ’Steek van je af, steek van je af.’

„Wat bedoelde u daarmee?”, wil het Gerechtshof weten van de broers weten. Het antwoord: „Weet ik niet meer.”

Ongeloofwaardig verhaal

De broers Ter Heide hebben 3,5 jaar lang gezwegen, dat wordt hen niet in dank afgenomen. Ze hebben maandenlang bij elkaar in de cel gezeten en hebben, zo meent, justitie, hun alternatieve scenario’s in de tussenliggende tijd met elkaar kunnen afstemmen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo