Nieuws/Binnenland
483596
Binnenland

'ING schreef mee aan wet over fiscale aftrek'

ING heeft vorig jaar belangrijke onderdelen geschreven van de wet die Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op een nieuw type obligatie.

Dat meldt NRC op basis van interne documenten van het ministerie van Financiën. Ook ABN Amro-topman Gerrit Zalm was betrokken bij het proces.

Uit de documenten blijkt volgens de krant dat ING het ministerie aanraadde de aftrek alleen bij de Europese Commissie te melden als men denkt „dat het staatssteunrisico wel meevalt”. Het is verplicht een vermoeden van staatssteun bij de Europese Commissie te melden. Dijsselbloem zou bewust niet gemeld hebben dat er in samenwerking met de banken zelf naar formuleringen is gezocht om de Commissie op een dwaalspoor te brengen.

Volgens ING-topman Ralph Hamers is er niets verkeerds aan de gang van zaken, zei hij vanmorgen op radiozender BNR. De bankbestuurder zegt dat er is afgesproken met bankenkoepel NVB dat in dergelijke dossiers één van de banken te leiding neemt. "In dit geval was dat ING. En dat hebben we gedaan. Volgens mij is dit ook gewoon helemaal door de Tweede Kamer gegaan."