Nieuws
483599
Nieuws

Praat mee

‘Mijn man is bijna dertig jaar ouder’

Harry Mens (68) is hét gesprek van de dag. Niet alleen omdat de Business Class-presentator een kind heeft verwekt bij een derde vrouw, maar vooral het leeftijdsverschil van bijna dertig jaar verbaast velen. Hoe komt het toch dat vrouwen bij bosjes vallen voor oudere mannen?

“Macht en status”, verklaart VROUW-psycholoog Roos Woltering. “Er zijn vrouwen die als een blok vallen voor mannen met een knappe kop en een gespierd lichaam en er zijn vrouwen die macht en status veel belangrijker vinden én zich daardoor eerder aangetrokken voelen tot een oudere man, die macht en status al bezit”, verklaart Roos.

Op een dag is hij tachtig en dan

Vaderfiguur

Al is dit volgens Roos niet de enige reden waarom vrouwen vallen op oudere mannen. “Zeker niet. Het vaderfiguur kan ook een belangrijke rol spelen bij het vinden van de juiste partner. Zo zijn er vrouwen die zoeken naar een soort vaderfiguur in een man en dit eerder vinden bij iemand die al iets ouder is, dan bij iemand van hun eigen leeftijd.”

Wel ziet Roos dat het in de huidige samenleving minder vaak voorkomt dat een vrouw een relatie aangaat met een man die tientallen jaren ouder is. “Weet je wat het is? Vrouwen zijn anno 2015 veel zelfstandiger. Ze zijn niet meer afhankelijk van de man en kunnen hun eigen boontjes doppen. Een man met veel macht en status wordt daardoor ook veel minder belangrijk.”

Leeftijdsverschil, geen bezwaar

Leef met de dag

Dat een leeftijdsverschil van dertig jaar, in het geval van Mens, een struikelblok kan zijn, beaamt Roos direct. “Dertig jaar is ontzettend veel. Dat is misschien nu nog niet zo’n groot probleem, maar er komt een moment waarop je niet meer op een lijn ligt. Als jij vijftig bent en hij tachtig. Dan zit je in zo’n andere levensfase.”

“Toch hoeft dit echt niet altijd een probleem te zijn”, vervolgt Roos. “Het is maar net waar je voor kiest. De een maakt zich zorgen over morgen en de ander ziet wel waar het schip strandt. Je kunt immers ook met een jonge vent trouwen, die vervolgens morgen verongelukt. Je weet nooit hoe het leven loopt én waarom zouden we dan mensen veroordelen die ervoor kiezen om te genieten met iemand die wat ouder is?”, aldus Roos Woltering.

Zou jij voor een oudere man kunnen vallen? Of heb je wel eens een relatie gehad met een oudere man? Of heb je liever iemand van je eigen leeftijd?

Praat mee!