Nieuws
483616
Nieuws

Praat mee

Als je kind rookt

Omdat elke dag 100 kinderen met roken beginnen, zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds een campagne begonnen om te voorkomen dat ze hun eerste sigaret opsteken. Maar wat als je kind al rookt?

Longarts Wanda de Kanter adviseert om het gesprek aan te gaan met je kind. "Zeg dat je over roken wilt praten, of vraag of je het over zijn rookgedrag mag hebben. Zegt het kind ‘nee’, dan zeg je: oké, dan kom ik er op een later moment op terug. Als het op dat moment niet uitkomt dan komt er wel een ander moment. Vraag dan: ‘Waarom rook je?’ Het kind geeft dan als antwoord dat het lekker is, of dat hij erbij wil horen. Vat die argumenten samen en toon begrip, maar vraag ook of het kind zou willen stoppen en naar redenen daarvoor. Zo kun je eventuele ambivalentie boven water krijgen. Begin dus niet met het bestrijden van zijn of haar argumenten, dat roept alleen maar weerstand op.

Wil je kind stoppen, dan heb je misschien steun aan het boek Nederland stopt! Met roken. Kinderen zijn overigens niet gevoelig voor gevolgen op de lange termijn, dat ze hart- en vaatziekten, of longziekten krijgen. Dat is te ver weg. Wel zijn ze gevoelig voor argumenten dat ze rotte tanden krijgen, dat het veel geld kost, of dat het stinkt. Bespreek rustig de voor- en nadelen."

--

Seksloos pakje sigaretten als wapen tegen rokende kinderen

--

Verontwaardigd

Soms werkt het om er iets tegenover te stellen als ze stoppen. "Dus als ze een bepaalde stopdatum in hun hoofd hebben, krijgen ze dit of dat. Stoppen met roken lijkt een beetje op afvallen. Je kunt niet zeggen ‘je moet afvallen’, het lukt alleen door bewustwording en cognitieve gedragstherapie."

Als je kind nog niet rookt, is het natuurlijk gemakkelijker. Maar hoe voer je de gesprekken om je kind van het roken af te houden? Wanda de Kanter: "Kinderen zijn gevoelig voor het verhaal dat de rookindustrie er alles aan doet om ze verslaafd te maken. Ze spreken over hen als replacement smokers, dus zij moeten het gat vullen van de rokers die dood zijn gegaan. Zij zijn de nieuwe consumenten. Fabrikanten doen suiker, dropsmaak en mintsmaak in de sigaretten, om het voor kinderen aantrekkelijker te maken. Als kinderen dat weten, zijn ze vaak heel verontwaardigd. Ze moeten ook weten dat je snel verslaafd bent, binnen 4 of 5 weken, en dat het zo’n 2.000 euro per jaar kost als je rookt. Ook hierbij helpt het soms een beloning in het vooruitzicht te stellen als het kind niet gaat roken."

--

'Ouders moeten roken verbieden'

--

Stoer

"Hoewel ouders belangrijk zijn, zijn vrienden dat ook. Toch moet jij als ouder duidelijk maken dat als iedereen in de klas rookt, het juist stoer is als jouw kind dat niet doet. Leren hoe het ‘nee’ kan zeggen, hoe het zichzelf sterk kan maken.”

Volgens Wanda de Kanter weet je het als jouw kind eenmaal rookt. “Je ruikt het en ze komen je geen nachtzoen meer geven als ze binnenkomen. Dan is het tijd voor een mooi motiverend gesprek. Zeg dat het voor jou belangrijk is dat hij of zij niet verslaafd raakt en dat er veel mensen dood aan gaan.”