Nieuws/Buitenland
48362
Buitenland

’Terroristen Zaventem hadden liever ander doelwit’

De aanslagplegers in Brussel

De aanslagplegers in Brussel

BRUSSEL - De terroristen die op 22 maart 2016 de aanslag bij Brussels Airport Zaventem uitvoerden, zouden spijt hebben van de plek van hun daad. Ze wilden liever ergens anders hun terreurdaad uitvoeren. Dat meldt het Franse persbureau AFP, naar aanleiding van gesprekken met bronnen.

De aanslagplegers in Brussel

De aanslagplegers in Brussel

België was niet de eerste keuze van de terroristen. Op een laptop werd een bericht gevonden waarin ze zich excuseren voor het feit dat ze geen nieuwe aanslag konden plegen in Frankrijk.

De terreurgroep zou het „in het bijzonder op Amerikanen gemunt hebben”, en mogelijk ook tegen joden, zegt een anonieme bron aan AFP. De onderzoeker baseert zich daarbij op beelden van bewakingscamera’s in de vertrekhal van de luchthaven. Uit de video blijkt dat een van de zelfmoordterroristen zich „met spoed lijkt te begeven naar twee orthodoxe Joden” in traditionele klederdracht.

Een andere bron, binnen de Amerikaanse regering, bevestigt de relatief precieze doelwitkeuze voor Amerikanen, Russen en Israëli’s, of passagiers die wachtten op vluchten naar deze landen.

Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui lieten vorig jaar bommen exploderen in de vertrekhal van het vliegveld. Hierbij vonden zestien mensen de dood. Het aantal verdubbelde een uur later toen een andere kamikaze, Khalid El Bakraoui, een broer van Ibrahim, zich opblies in metrostation Maalbeek, vlak bij de Europese instellingen. Onder de 32 doden waren minstens zestien nationaliteiten. Er vielen ongeveer vierhonderd gewonden. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de aanslagen op.