Nieuws/Buitenland
483623
Buitenland

'Ohio zegt nee tegen legaliseren marihuana'

CLEVELAND - Inwoners van de Amerikaanse staat Ohio schieten het plan om marihuana voor mensen boven de 21 jaar te legaliseren af. Voor de voorgestelde grondwetswijziging was volgens Amerikaanse media weinig animo. Bij het tellen van 72 procent van de stemmen was ongeveer 65 procent tegen de legalisering.

Ohio had de eerste staat kunnen worden waar marihuana zowel voor medicinaal als recreatief gebruik is toegestaan. Het plan was om bedrijven op tien locaties in Ohio de exclusieve rechten te geven voor de kweek van cannabisplanten, waarna de marihuana zou worden geleverd aan apotheken, verkooppunten en fabrikanten. Deze faciliteiten waar de cannabis zou groeien, zijn in handen van investeringsmaatschappijen.

Veel inwoners vrezen daardoor een "economische monopoliepositie" en zijn bang dat "enkelingen veel geld verdienen ten koste van vele anderen". Voorstanders wijzen er juist op dat er een miljardenindustrie kan ontstaan die veel banen en belastinginkomsten oplevert.

Gouverneur John Kasich, tevens Republikeins kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016, zei trots te zijn dat zijn inwoners 'nee' hadden gestemd. "In een tijd waarin te veel families worden verscheurd door drugsmisbruik, kiezen Ohioans voor een pad dat helpt om onze families en gemeenschappen sterker te maken."

Volgend jaar wordt in zeven andere staten gestemd over recreatief gebruik van marihuana.