Nieuws/Binnenland
483645
Binnenland

Pegida wil binnenstad Utrecht in

UTRECHT - Pegida Nederland wil aanstaande zondag een protestmars in Utrecht houden. De anti-islamitische beweging ziet niets in het Hogelandsepark als locatie voor een demonstratie.

Dat zei Pegida-woordvoerder Edwin Wagensveld tegen RTV Utrecht na een gesprek met de Utrechtse burgemeester Van Zanen over het protest. Pegida is niet blij met het verbod op een demonstratie in de binnenstad. Van Van Zanen mag Pegida alleen een demonstratie in het Hogelandsepark houden.

Als het aan Wagensveld ligt, gaan de Pegida-aanhangers zondag gewoon het centrum van Utrecht in: "We gaan absoluut protesteren. Dat is honderd procent zeker!" En die demonstratie zal zeker niet de laatste zijn, aldus de Pegida-woordvoerder: "We zullen zeker nog van ons laten horen zolang er niets verandert aan het beleid."

Schermutselingen

Komende zaterdag is er nog een demonstratie in Utrecht, maar dan van tegenstanders van Pegida. Dit protest moet eveneens in het Hogelandsepark worden gehouden en daar is de organisatie net zo ontevreden over als Pegida zelf. "Je wil een locatie hebben waar je je boodschap kunt overbrengen", zegt Auke de Otter van Nederland Bekent Kleur tegen RTV Utrecht. "En dat is in de binnenstad."

Burgemeester Van Zanen is huiverig voor de demonstraties, omdat er bij een Pegida-protest vorige maand schermutselingen waren tussen voor- en tegenstanders. De VVD'er neemt donderdag een definitief besluit over toestemming voor de demonstraties.