Nieuws/Buitenland
483659
Buitenland

Suriname kan verdienen aan export van water

PARAMARIBO - Wat de deskundigen al dachten: Suriname kan veel geld verdienen met de export van zoet oppervlaktewater. Onder andere het toeristische eiland Barbados is geïnteresseerd in het Surinaamse water. Dit blijkt uit een studie die natuurorganisatie Conservation International Suriname (CIS) dinsdagochtend in Paramaribo presenteert.

De Nederlandse ambassade in Suriname heeft ruim 120.000 euro beschikbaar gesteld voor nader onderzoek naar de gevolgen van waterexport voor de natuur. Het Nederlandse kennisinstituut Deltares voert dit onderzoek samen met een Surinaams milieu-instituut uit.

De haalbaarheidsstudie is mede gefinancierd door het bedrijf Amazone Resources. Dit Zwitsers-Nederlandse bedrijf heeft in 2012 van de Surinaamse regering een vergunning gekregen om Surinaams zoet water te mogen 'aftappen' en verkopen.

Besparing

Volgens John Goedschalk, directeur van CIS, heeft Barbados per jaar behoefte aan 8 miljoen kubieke meter drinkwater. "Nu betalen ze daar gemiddeld 3,50 euro per kubieke meter voor. Als ze het Surinaamse water afnemen, zullen ze ongeveer 1,50 euro per kubieke meter betalen. Dat betekent een besparing van ruim 15,5 miljoen euro per jaar", rekent Goedschalk voor.

De bedoeling is dat het exporterende bedrijf het water 'aftapt' uit een rivier, op ongeveer 30 kilometer van de monding, waar het water in de Atlantische Oceaan stroomt. Het gewonnen rivierwater zal vervolgens in grote zakken gepompt worden, die met een boot naar de plek van bestemming getrokken worden.

Waterverkoop

De regering van Suriname profiteert van de waterverkoop via royalty's en belasting die het verkopende bedrijf zal afdragen. Per jaar zal dat bijna 5 miljoen euro bedragen, ongeveer 40 procent van de totale inkomsten uit de zoetwaterexport.

Een punt waar CIS zich ook voor zal inzetten is dat de Surinaamse regering een deel van de inkomsten in een zogenoemd Water Welzijnsfonds stort. Dit geld kan gebruikt worden voor onder andere natuurbescherming, maar ook om overal in Suriname zelf te zorgen voor schoon drinkwater.