Nieuws/Binnenland
483672
Binnenland

NS verzweeg verkoopplannen Qbuzz

Den Haag - De NS heeft minister Dijsselbloem (Financiën) volstrekt in het duister gehouden over plannen om haar dochteronderneming Qbuzz van de hand te doen. D66 en SP vragen zich af of de PvdA-bewindsman wel voldoende grip heeft op het spoorbedrijf.

Deze krant legde de verkoopplannen recent bloot. NS wilde busbedrijf Qbuzz aan de Franse spoorwegen overdoen, mogelijk in ruil voor wat aandelen in hogesnelheidstrein Thalys. Dijsselbloem moest dinsdag aan de Tweede Kamer toegeven dat hij van toeten noch blazen wist. Pas na de Telegraaf-publicatie is hij met NS-topman Van Boxtel gaan bellen. De PvdA-bewindsman heeft hem gemeld dat hij vindt dat hij door NS verwittigd had moeten worden. Vooralsnog is het Qbuzz-plan door het kabinet in de ijskast gezet.

Het is niet de eerste keer dat Dijsselbloem slecht op de hoogte blijkt te zijn van NS-perikelen. Hij ging recent nog de mist in met de bonus van voormalig NS-baas Timo Huges, die moest vertrekken wegens diens aandeel in de spoorfraude in Limburg. Dijsselbloem zei dat de gevallen spoorbaas absoluut geen bonus zou krijgen en ontslagen was. Beide bleken niet waar.

„Het is buitengewoon raar dat de aandeelhouder niet weet wat de NS van plan is. Dit is gewoon niet goed”, zegt D66-Kamerlid Koolmees. Dat baart ook SP’er Bashir zorgen. „Hij laat zich keer op keer in de luren leggen”, concludeert de socialist.