Nieuws/Buitenland
483685
Buitenland

EU rekent op meer vrijheden in Turkije

BRUSSEL - De Europese Unie vertrouwt erop dat de Turkse regering er alles aan doet om de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden te versterken en weer "constructief" in gesprek gaat met de (Koerdische) oppositie. Dat schrijft EU-president Donald Tusk dinsdag in een felicitatiebrief aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De Turkse regering onder leiding van de AK-partij van president Erdogan haalde zondag een absolute meerderheid in het parlement. Tusk stelt dat de Turken ondanks de moeilijke veiligheidssituatie en de toegenomen restricties voor de media echt konden kiezen uit "geloofwaardige politieke alternatieven".

Gezien het "hernieuwde vertrouwen" in de regering verwacht Tusk dat weer aan vertrouwen in de samenleving kan worden gebouwd. De Turkse politie pakte dinsdag tientallen mensen op die in verband zouden staan met Fethullah Gülen, Erdogans politieke vijand. Ook werden opnieuw journalisten aangeklaagd die zijn gelieerd aan de oppositie.

Tusk maakt geen melding van de kritische opmerkingen van de officiële Europese waarnemersmissies. "Helaas werd de campagne voor deze verkiezingen gekenmerkt door oneerlijkheid en, in ernstige mate, door angst", zei het hoofd van de parlementaire missie van de Raad van Europa maandag.

De EU heeft Turkije nodig om de vluchtelingenstroom vanuit dat land in te dammen. Tusk zegt uit te zien naar discussies over betere samenwerking op dit gebied, waarbij ook de Turkse kandidatuur voor de EU weer ter sprake komt. Hij hoopt op een "sterk en zichtbaar" signaal uit Turkije.