Nieuws/Buitenland
483686
Buitenland

Italiaanse artsen staken tegen bezuinigingen

ROME - Italiaanse artsen houden volgende maand een eendaagse nationale staking uit protest tegen bezuinigingen op de gezondheidszorg. Diverse artsenvakbonden hebben dat dinsdag aangekondigd.

Zeventien vakbonden die onder meer huisartsen, chirurgen en andere werknemers in de gezondheidszorg vertegenwoordigen, zeggen dat de geplande staking op 16 december een protest is tegen een beleid waarvan ,,het enige doel bezuinigen is'', terwijl die schade toebrengt aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.

De begroting voor 2016, die de belastingen verlaagt en tegelijk ernaar streeft het begrotingstekort binnen de grenzen van de Europese Unie te houden, vermindert het gezondheidsbudget met meer dan 2 miljard euro.

Premier Matteo Renzi zegt dat de uitgaven voor de gezondheidszorg vergeleken met dit jaar nog toenemen met ongeveer 1 miljard euro, maar de artsen vinden dat onvoldoende om de groeiende behoeften van de nationale gezondheidszorg te dekken.

De Italiaanse overheidsuitgaven voor de gezondheidszorg bedragen zo'n 7 procent van het bruto nationaal product. Dat is minder dan andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, aldus het nationale statistiekbureau Istat.