Nieuws/Binnenland
483687
Binnenland

Bosnische kampcommandant uitgeleverd

SCHIPHOL - Nederland heeft een 45-jarige Bosnische kampcommandant aan Bosnië uitgeleverd. Daar moet hij terechtstaan voor oorlogsmisdrijven die hij zou hebben gepleegd in de Bosnische burgeroorlog (1992-1995), meldt het Openbaar Ministerie.

Volgens het uitleveringsverzoek van de Bosnië en Herzegovina is de man uit Spijkenisse in juni 1992 waarschijnlijk kampcommandant geweest in de regio Derventa. Daar zijn onder zijn leiding Servische burgers gevangen gehouden in een schoolgebouw, vermoedt justitie in Bosnië.

De voormalige militair staat in Bosnië terecht voor de moord op twee mensen en voor marteling en beroving van gevangenen. Ze zouden onder dwang kostbaarheden hebben moeten afstaan, zoals geld, goud en horloges. Ook zouden de gevangenen afgeranseld zijn met militaire laarzen en geweerkolven.

De 'kampleider' wordt er concreet van beschuldigd dat hij een gevangene die een ontsnappingspoging waagde, heeft doodgeschoten. Daarna zou hij de andere gevangenen gedwongen hebben naar het lijk te kijken. Bij een ander heeft de Bosniër volgens de beschuldigingen de loop van een geweer in zijn mond geduwd en vervolgens diverse keren geschoten.

De uitgeleverde Bosniër zat tijdens de burgeroorlog in de 103e brigade van het Bosnisch-Kroatische leger. De marechaussee op Schiphol droeg hem over aan twee Bosnische politiemensen. Onder hun begeleiding is hij naar de hoofdstad Sarajevo van Bosnië en Herzegovina gevlogen.