Nieuws/Binnenland
483690
Binnenland

'Akkoord over vergoeding Indiëgangers'

Den Haag - Overlevenden van de jappenkampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van de overheid in Nederlands-Indië waren, kunnen een vergoeding krijgen. Op dit moment wordt daar in Den Haag over gesproken met het Indisch Platform, melden bronnen aan De Telegraaf. Zij spreken de verwachting uit dat er vandaag nog een akkoord zal komen.

Ruim duizend nog levende oud-militairen en voormalig ambtenaren krijgen 25.000 euro, is de kern van de deal. Met deze overeenkomst vindt staatssecretaris Van Rijn een kleine oplossing in een al decennia slepende ruzie tussen oud-Indiëgangers en het kabinet.

In de boedelscheiding tussen Nederland en het onafhankelijk geworden Indonesië werd de zogeheten backpaykwestie als een hete aardappel heen en weer geschoven, tot geen van beide staten zich nog verantwoordelijk achtte. Sinds een rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie maakten PvdA-bewindslieden Bussemaker (staatssecretaris Volksgezondheid in het kabinet Balkenende-IV) en Van Rijn zich hard voor een oplossing. Die stuitte deze zomer nog op verzet in het kabinet, omdat gevreesd werd dat te veel mensen ervoor in aanmerking zouden komen. Nu is een akkoord voor een beperkte groep Indiëgangers gevonden.