Nieuws/Binnenland
483696
Binnenland

Uitbreiding RUG in China wekt verbazing

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is verbazing en irritatie over de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om uit te breiden in China. De SP hekelt de ideeën van collegevoorzitter Sibrand Poppema in de Volkskrant dinsdag hierover.

Poppema heeft onlangs een contract gesloten met de Chinese autoriteiten in Yantai over een nevenvestiging van de RUG. Het is de bedoeling dat Chinese studenten daar kunnen gaan studeren en een deel van de colleges kunnen volgen in Nederland.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de plannen opzienbarend. "Dit is een schoolvoorbeeld van een megalomane onderwijsbestuurder die met zijn hoofd in de wolken loopt." Hij vreest dat het de RUG veel geld gaat kosten en later in de problemen zal komen. Van Dijk wil opheldering van onderwijsminister Jet Bussemaker en haar vragen of ze dit nog kan en wil tegenhouden.

Ook de PvdA is verrast. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis heeft kritische noten, vooral over het summiere draagvlak dat binnen de RUG bestaat. "De universiteit moet zich richten op de kwaliteit van het onderwijs en zich niet met andere zaken bezighouden."

Volgens de universiteitsbaas zijn er geen financiële risico's voor de RUG. De Chinezen betalen het meeste. Er ontbreekt alleen nog 25 miljoen euro voor een onderzoekscentrum, maar Poppema wil dat bedrag ophalen bij bedrijven.

Poppema wil met de Chinese campus de concurrentie met andere universiteiten aangaan. SP'er Van Dijk vindt dit soort oplossingen een negatief gevolg van het huidige bekostigingssysteem, dat uitgaat van aantallen en studieresultaten.