Nieuws/Buitenland
483733
Buitenland

Vreemde geluiden in cockpit ramptoestel

MOSKOU - Op de cockpit voicerecorder van de Airbus die zaterdag in Egypte neerstortte, zijn ongewone geluiden te horen vlak voor het toestel van de radar verdwijnt.

Wat voor geluiden, is nog niet duidelijk, zo meldt het Russische persagentschap Interfax dinsdag.

Tot dat moment, zijn de stemmen van de gezagvoerder en de tweede piloot te horen. Niets wijst dan op iets vreemds aan boord van de A321. De piloten hadden in ieder geval niets door, ze waren gewoon in gesprek, blijkt uit gegevens van de zwarte doos.

Volgens Amerikaanse veiligheidsexperts is er geen aanwijzing dat het vliegtuig van Metrojet is neergeschoten. Er bestaan na bestudering van satellietfoto's geen vermoedens dat het toestel door een raket werd neergehaald.

Bij de vliegramp kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Daarmee is het ongeval het ergste uit de Russische luchtvaartgeschiedenis.

Volgens Russische luchtvaartautoriteiten brak het achttien jaar oude vliegtuig al in de lucht in tweeën. De eigenaar van Metrojet, het bedrijf Kolavia, sluit op zijn beurt een technisch mankement als oorzaak uit. In de Russische media werd dinsdag geschreven over de vondst van 'delen' die noch tot de Airbus noch tot de vracht behoorden. De autoriteiten hebben dat niet bevestigd.