Nieuws
483749
Nieuws

Opvoedadvies

#zeghet: nee zeggen leer je thuis!

Onder #zeghet regent het verhalen over aanrandingen en misbruik, steunbetuigingen én negatieve reacties van mensen die de schuld op het slachtoffer willen schuiven. VROUW-opvoeddeskundige Marina van der Wal  pleit er daarom voor kinderen al jong te leren wat 'nee' betekent.

Wie in de discussie op Twitter verzeild raakt, ervaart een shock. Want daar posten mensen vrijelijk berichten die neerkomen op 'eigen schuld, dikke bult’. Het zijn berichten van mensen die zich niet kunnen voorstellen dat het écht gebeurt: mannen die een ‘nee’ naast zich neerleggen en onder het mom van ‘niet zeuren, doe-maar-eventjes-mee’ een vrouw aanranden.

‘Nee’ is een woord dat niet zo makkelijk begrepen wordt door een groeiend aantal mensen. Zonder zich ergens voor te schamen, maken ze deze ‘nee-zegster’ belachelijk. En met haar een hele groep vrouwen en mannen die de pijnlijke ervaring hebben dat er op een belangrijk moment niet naar je geluisterd wordt. De berichten op social media laten niets, maar dan ook echt niets aan de verbeelding over.

--

Audrey in Wat Zij Vindt: Niet #zeghet maar #doehet

--

Onzinnige discussie

Voor de zoveelste keer worden we als ouders met onze neus op de feiten gedrukt: de wereld lijkt cynischer en killer te worden. Ook als het gaat om de seksualiteit van onze kinderen. Nog even en we gaan ons weer afvragen of ‘al die vrijheid’ wel zo goed is geweest. Of we niet zijn doorgeschoten met al die openheid. Dat gaat een totaal onzinnige discussie worden. Tenminste, dat mag ik hopen. Want wie wil terug naar de jaren vijftig met al het heimelijke, geheimzinnige gedoe. Het openlijk kunnen praten over seks is een groot goed. Daarbij: het tij is niet meer te keren! We zitten met elkaar op een sociologische olietanker en die draai je niet op commando 180 graden om. Dat kan simpelweg niet.

--

'Ik kon het allerergste wat mij is overkomen met niemand delen'

--

Nee leren accepteren

De schuld bij jongens neerleggen is ook zo’n belachelijk idee. Jongens moeten een ‘nee’ van een meisje leren respecteren. Maar ik durf te stellen dat als jongens pas in hun hormoon-gestuurde jaren leren dat het woord ‘nee’ uit de mond van een meisje inhoudt dat hun pleziertje niet doorgaat, we met elkaar heel dom bezig zijn. Dan ben je namelijk te laat. Kinderen – jongens én meisjes! – zullen al heel jong moeten leren dat ‘nee’ ook een antwoord is. En dit leer je in eerste plaats thuis, van je vader en van je moeder. Niet op school tijdens het zoveelste lesje biologie, of waar scholen de verplichte seksuele voorlichting dan ook onderbrengen.

Accepteren dat iemand ‘nee’ kan zeggen, dat is één van de beste lessen die je als kind van je ouders kunt leren. Frustratietolerantie heet dat met een mooi woord.Leren dat jouw zin niet altijd doorgaat. En dat het leven dan gewoon door gaat. Een levensles!

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>