Nieuws
483767
Nieuws

Microsoft zet mes in gratis cloudopslag

Grote bedrijven als Microsoft en Google lokten gebruikers de afgelopen jaren weg bij kleinere concurrenten door grote hoeveelheden gratis cloudruimten aan te bieden. Microsoft stapt nu van dit beleid af en perkt de gratis ruimte fors in.

Office 365-gebruikers hadden sinds vorig jaar de beschikking over onbeperkte opslagruimte in de cloud. Volgens de softwaregigant maakte een aantal gebruikers hier echter misbruik van waardoor het zich genoodzaakt ziet dit onbeperkte aanbod te staken. Ook gratis gebruikers krijgen fors minder opslagruimte.

Microsoft kondigde gisteren aan dat Office 365-gebruikers voortaan 1 TB OneDrive opslag krijgen. Dat is dezelfde ruimte die Microsoft aanbood voor het met het onbeperkte aanbod kwam.

De groep gebruikers die het te bont maakte zou complete filmcollecties en DVR-opnames in de cloud opslaan evenals backups van verschillende computers. In sommige gevallen nam een individuele gebruiker liefst 75 TB aan opslagruimte in beslag.

Gebruikers die momenteel meer dan 1TB gebruiken, kunnen hun bestanden minstens 12 maanden in de cloud houden. Gebruikers van Office 365 die niet instemmen met de verandering kunnen hun abonnement staken en hebben recht op geldteruggave.

Van 15GB naar 5GB

Vanaf begin 2016 komen er nog meer veranderingen aan bij OneDrive. Zo krijgen niet-betalende gebruikers niet langer meer de beschikking over 15GB opslag, maar moeten ze genoegen nemen met 5GB. Ook de extra 15GB voor de opslag van foto’s wordt geschrapt. Gebruikers die nu meer dan 5GB opslag gebruiken, krijgen per email bericht dat ze over hun limiet zijn. Ze krijgen een jaar de tijd om hun bestanden ergens anders op te slaan of de opslagruimte tegen betaling te verruimen. Daarna verdwijnen de bestanden, zo laat een woordvoerster weten.

Verder biedt het bedrijf niet langer abonnementen aan voor 100GB en 200GB. Alleen het 50GB-abonnement blijft bestaan en gaat $2 per maand kosten.